Mac har ingen forbindelse til WiFi, hvad gør jeg?

Hvis din Mac ikke kan få forbindelse til WiFi, kan problemet både skyldes din Mac, din router eller noget helt tredje.

Det kan være meget frustrerende, hvis du har sat dig foran din Mac og der så ingen forbindelse er til internettet. Det sætter unægtelig sin begrænsning for, hvad du kan bruge sin Mac til. For det sker desværre en gang imellem, at selv en pålidelig computer som din Mac ikke kan oprette forbindelse til dit WiFi. Det er dog desværre ikke altid lige enkelt at pege på, hvor problemet ligger, som det er at konstatere, at problemet er opstået. For fejlen kan være opstået mange steder. Men heldigvis er der råd at hente. Vi vil herunder guide dig til, hvad du kan gøre, hvis du oplever, at din Mac ikke kan oprette forbindelse til dit WiFi.

Din Mac ikke kan oprette forbindelse til WiFi

Det er næsten ikke til at forestille sig, at du skal kunne bruge din Mac, hvis du ikke også har adgang til at bruge et WiFi. De to ting hænger bare sammen. Derfor kan du også nemt dele dit WiFi fra din Mac med andre enheder, som du gerne vil have på nettet. Det er også i din Mac, at du kan hente hjælp, hvis du har glemt koden til dit WiFi.

Så hvis du oplever, at din Mac ikke kan oprette forbindelse til internettet, kan det koste mange timers frustreret fejlfinding, at komme frem til, hvor problemet er begravet. For desværre kan problemet med den manglende forbindelse til dit WiFi stamme fra mange forskellige årsager. For at gøre det lidt nemmere og hurtigere for dig at komme online igen, har vi herunder lavet en lille trin-for-trin guide til dig, som du kan følge og forhåbentligt hurtigt få problemet løst.

Trin 1: Tjek din router

Det første du bør gøre, når du konstaterer, at der er problemer med at komme på det trådløse netværk er, at kontrollere om problemet skyldes din router. For det er det gennem denne, at dit WiFi kommer ind i huset og bliver omdannet til et netværk, som din Mac kan koble sig på. Der kan i denne proces opstå flere forhindringer, der gør, at du ikke kan koble dig. Det er forholdsvis let at tjekke om det er routeren, der er skyld i den manglende internetadgang. Derfor er det et godt sted at starte. Vi har 4 simple råd, som du kan følge, når du skal tjekke din router.

Tjek din router fysisk

Du kan med fordel starte med at undersøge din router, for at konstatere om der er opstået fysiske skader herpå, der kan være skyld i, at dit WiFi ikke længere virker. Ligeledes bør du med det samme tjekke, om din router kan være udsat for overophedning. Det kan både skyldes, hvis den står for varmt, men også i lige så høj grad, hvis den er dækket til og derfor ikke kan komme af med den varme, der produceres, når den er tændt. Du kan nemt mærke på din router, hvis den er alt for varm. Det er der ingen elektronok, der har godt af.

Tjek for signalforhindringer

Det er dog ikke kun fysiske skader, der kan være skyld i, at din router ikke virker. Der kan nemlig også være signalforhindringer eller signalforstyrrelser, der spiller ind. Derfor gælder det også om, at du får placeret din router det rigtige sted. Signalet fra din WiFi-router skal helst have fri passage for. Der kan især påstå signalforstyrrelser, hvis du opbevarer din router i et teknikerskab eller en skuffe, der er lavet af metal. For metal er meget svært for WiFi signalet at trænge igennem. Ligeledes vil det spille ind på dit WiFi, hvis din router står placeret, hvor væggene er opført i tyk beton eller hvis routeren er omgivet af glasoverflader. Du kan prøve at rykke lidt på din router, for at se, om det hjælper.

Genstart din router

Et helt andet dilemma med din router, kan være, at den er kommet til at køre i en sløjfe. Det kan specielt være tilfældet, hvis du har en ældre en af slagsen. Derfor kan du ofte få forbindelsen til dit WiFi igen, hvis du genstarter din router. Herved tvinger du den nemlig til at starte på en frisk. Mange nye routere er bedre til at håndtere kanalproblematikken, men til trods for det, kan en genstart af en nyere WiFi-router også have en gavnlig effekt for signalstyrken.

Hvis du allerede har løst problemet efter dette trin, så tillykke med det. Men hvis du endnu ikke er kommet nærmere at få adgang til internettet på din Mac igen, så bør du gå videre til næste trin.

Trin 2: Opdater din WiFi-routers firmware

Hvis du ikke umiddelbart kan se nogen fejl på din router eller dennes placering, kan det være, at du skal tage et kig på, om din routers firmware er opdateret tilstrækkeligt. For din router bør opdateres minimum en gang hvert tredje år. Disse firmwareopdateringer kan blandt andet være med til at løse eventuelle kompatibilitetsproblemer samt være med til at minimere afbrydelser og øge den rækkevidde, som dit trådløse netværk dækker. Det vil sige, at du risikerer at få et dårligere WiFi, hvis du bruger en router, der har forældet firmware. 

Sådan opdaterer du din routers firmware

Hvis du gerne vil opdatere firmwaren i din WiFi-router, kan du gøre det på følgende måde:
 1. Åbn og tænd din Mac
 2. Klik på Apple-menuen 
 3. Vælg Systemindstillinger 
 4. Herefter vælges Oplysninger om Wi-Fi
 5. Ud for dit parrede Wi-Fi-netværk finder du IP-adressen på din router
 6. Kopier din routers IP-adresse
 7. Indtast denne i din browsers URL-adresselinje
 8. Tryk på Retur, og se om der er en tilgængelig firmwareopdatering
 9. Følg vejledningen på skærmen, hvis der er en firmwareopdatering klar
Nu er din router fuldt opdateret og eventuelle fejl her er rettet.

Hvis du allerede har løst problemet efter dette trin, så tillykke med det. Men hvis du endnu ikke er kommet nærmere at få adgang til internettet på din Mac igen, så bør du gå videre til næste trin.

Trin 3: Test forskellige netværk, enheder og webbrowsere

Du kan herefter prøve at foretage fejlfinding på forskellige platforme for at finde ud af, om du kan komme nærmere ind på, om der er forbindelsesproblemer. Du kan derfor med fordel prøve at slutte din Mac til forskellige netværk og teste om den kan få forbindelse på den måde. Du kan også prøve at teste, om andre enheder, eksempelvis din iPhone eller iPad, kan få adgang til internettet via det WiFi din Mac normalt bruger. Du kan også prøve at besøge flere websteder i forskellige browsere. Under dette trin er det bare om at tænke lidt kreativt og prøve dig frem til, om du kan indsnævre problemet.

Hvis du allerede har løst problemet efter dette trin, så tillykke med det. Men hvis du endnu ikke er kommet nærmere at få adgang til internettet på din Mac igen, så bør du gå videre til næste trin.

Trin 4: Tjek din internetudbyder

Ligegyldigt om du har valgt at købe din router gennem den internetudbyder, du har valgt at bruge, eller for sig selv, er din forbindelse afhængig af internetudbyderen. For det er gennem denne, du kommer online. Derfor er det altid en god idé at tjekke, om din internetudbyder kan finde en fejl, hvis du ikke kan få forbindelse til internettet på din Mac. For det kan sagtens være, at både din Mac og din router virker perfekt, men at du stadig har problemer med at få forbindelse til dit WiFi, fordi fejlen alene ligger hos internetudbyderen. Du kan ringe til din internetudbyder go deres teknikere kan fejlfinde din router og lokalisere eventuelle forbindelsesproblemer i deres ende. Det kan være at de bliver nødt til at besøge dig for at finde en eventuel fejl, men ofte kan de over telefonen fortælle, om der er fejl på linjen.

Hvis du allerede har løst problemet efter dette trin, så tillykke med det. Men hvis du endnu ikke er kommet nærmere at få adgang til internettet på din Mac igen, så bør du gå videre til næste trin.

Trin 5: Fejlfinding med trådløs diagnosticering

Når du har konstateret, at fejlen ikke ligger hos enten din router eller din internetudbyder, er det tid til at rette blikket mod din computer. For din Mac har nemlig et indbygget værktøj, der er skabt til at foretage fejlfinding af eventuelle problemer med WiFi-forbindelsen på din Mac. Værktøjet hedder Trådløs Diagnosticering og tager kun omkring 5 minutter at bruge. Så derfor er det et yderst godt program, som du både kan bruge, hvis du har problemer med at oprette forbindelse til dit WiFi, hvis du får forbindelse, men denne er ustabil eller hvis din forbindelse bliver ved med at falde ud. Derfor er værktøjet et godt sted at starte, når du skal kigge nærmere på din Mac, for at finde frem til fejlen.

Sådan kører du Trådløs diagnosticering på din Mac

Hvis du gerne vil køre Trådløs diagnosticering på din Mac for at fejlfinde din manglende WiFi-forbindelse, kan du gøre det på følgende måde:
 1. Åbn og tænd din Mac
 2. Klik på Wi-Fi-symbolet på menulinjen
 3. Vælg Åbn trådløs diagnosticering på rullemenuen
 4. Indtast din administratorprofils brugernavn og adgangskode
 5. Klik på OK 
 6. Vælg derefter Fortsæt
 7. Vent på, at Trådløs diagnosticering afslutter scanningen og viser potentielle problemer
 8. Hvis du vil have en uddybende forklaring, kan du klikke på ikonet Oplysninger udfor hver række
 9. Hvis der ikke registreres nogen Wi-Fi-problemer på Mac, skal du vælge Fortsæt til resume for at indsende en diagnosticeringsrapport
 10. Indtast eventuelle oplysninger om din router, og tryk på Fortsæt
Hvis du allerede har løst problemet efter dette trin, så tillykke med det. Men hvis du endnu ikke er kommet nærmere at få adgang til internettet på din Mac igen, så bør du gå videre til næste trin.

Trin 6: Juster din internetudbyders DNS-indstillinger

Der er flere steder, hvor der kan være sket en fejl, som betyder, at du ikke kan oprette forbindelse til dit WiFi med din Mac. Hvis du ikke allerede har fundet fejlen via ovenstående trin, kan du kigge på din internetudbyders DNS-indstillinger. Du vil nemlig opleve, at der vi være problemer med at oprette en stabil internetforbindelse på din Mac, hvis disse indstillinger ikke fungerer korrekt. Det kan ligefrem være, at du får en fejlmeddelse om, at de reagerer. Men du kan desværre ikke sætte din lid til, at denne meddelelse popper op på din skærm. Derfor er det en god idé at du selv undersøger, om det er her fejlen er, hvis du oplever problemer med internetforbindelsen. Du kan nemlig selv fejlfinde med offentlige DNS-servere.

Sådan fejlfinder du DNS-indstillinger

Hvis du gerne vil fejlfinde og justere din internetudbyders DNS-indstillinger, kan du gøre det på følgende måde:
 1. Åbn og tænd din Mac
 2. Klik på Wi-Fi-symbolet i menulinjen
 3. Start Wi-Fi-indstillinger
 4. Vælg Detaljer ud for dit Wi-Fi-navn
 5. Åbn fanen DNS fra sidebjælkemenuen
 6. Klik på plussymbolet (+) under afsnittet DNS-servere
 7. Kopier og indsæt enhver offentlig server til fejlfinding, som 8.8.8.8 eller 8.8.4.4. (se flere herunder)
 8. Klik på knappen OK
 9. Indtast din administratoradgangskode
Nu kan du begynde at teste dit Wi-Fi-netværk for at se, om der er fejl i DNS-indstillingerne.

Der er flere offentlige DNS-servere, som du kan prøve, når du vil fejlfinde din internetforbindelse via DNS-indstillingerne. Du kan blandt andet bruge følgende:

Google Offentlig DNS
 • IPv4: 8.8.8.8 og 8.8.4.4
 • IPv6: 2001:4860:4860::8888 og 2001:4860:4860::8844
OpenDNS
 • IPv4: 208.67.222.222 og 208.67.220.220
 • IPv6: 2620:0:ccc::2 og 2620:0:ccd::2
Cloudflare DNS
 • IPv4: 1.1.1.1 og 1.0.0.1
 • IPv6: 2606:4700:4700::1111 og 2606:4700:4700::1001
Hvis du allerede har løst problemet efter dette trin, så tillykke med det. Men hvis du endnu ikke er kommet nærmere at få adgang til internettet på din Mac igen, så bør du gå videre til næste trin.

Trin 7: Sluk og tænd Wi-Fi fra Terminal

Hvis du stadig ikke kan oprette forbindelse til dit WiFi fra din Mac og heller ikke kan få adgang til WiFi-menuen fra menulinjeikonerne på din Mac, kan du genstarte dit WiFi fra Terminal i stedet. Det gør du ved først at slukke og derefter tænde for din WiFi-forbindelse via Terminal igen. Det er en forholdsvis simpel handling, der ikke tager lang tid for dig at udføre. Du skal blot sørge for være lidt påpasselig med at indtaste de korrekte kommandoer.

Sådan slukker og tænder du Wi-Fi fra Terminal

Hvis du er frisk på at prøve at slukke og derefter tænde dit WiFi fra Terminal på din Mac, skal du gære følgende:
 1. Åbn og tænd din Mac
 2. Start Finder 
 3. Vælg Applications 
 4. Herefter vælges Utilities 
 5. Åbn Terminal
 6. Alternativt kan du åbne Launchpad og herunder Terminal i mappen Andet
 7. Indtast for at slukke for Wi-Fi via kommandoen networksetup -setairportpower en0 off
 8. Lad din Mac hvile et stykke tid
 9. Derefter skal du slå Wi-Fi til igen via kommandoen networksetup -setairportpower en0 on

Nu har du lavet en brat genstart af dit WiFi fra Terminal. Hvis du endnu ikke har fundet frem til en løsning på oprettelsen af forbindelse til dit WiFi fra din Mac, er det ku du skal overveje at tilkalde professionel hjælp.
Nyere Ældre