Din Mac svarer ikke, sådan retter du fejlen

Fryser din Mac kan det skyldes en åben app, der ikke reagerer mere.

Hvis du oplever, at din Mac fryser, kan det være fordi du har åbnet en app, der ikke svarer mere. Løsningen kan være, at du bliver nødt til at tvinge din app til at stoppe. Men hvordan er det lige, at du slipper af med en frossen app?

Luk appen ned

Hvad er det lige du skal gøre, hvis du oplever, at din Mac lige pludselig fryser og ikke vil lystre dig mere? Det kan godt komme til udtryk i frustration, hvis du oplever, at dine apps fryser på din Mac. 

Hvis du sad med en Windows computer, ville du kunne trykke Control-Alt-Delete-kommandoen for at få programmet til at lukke ned. Men den genvej har du desværre ikke adgang til at bruge på en Mac. Som Mac bruger har du tre muligheder for at løse problemet. Du kan vælge at lukke appen fra Dock, åbne vinduet Force Quit Applications eller åbne Activity Monitor, der er Apples version af Windows Task Manager.

Vi viser dig her, hvordan du gør.

Luk appen fra docken

Hvis du bruger et program, der begynder at hænge lidt og derfor ikke rigtig vil reagere, når du forsøger at lukke det ned eller interagere med det, kan du vælge at lukke det ned fra Dock. 

Det gør du ved at Ctrl-klik på programmets ikon. Herved får du åbnet for en menu. Nu har du mulighed for at vælge Afslut i menuen. Nu bør dit program lukke ned helt som det plejer. Hvis det ikke virker, kan du forsøge dig med et af de andre muligheder herunder.

Brug Force Quit Applications

Hvis du er en af de personer, der godt kan lide at bruge Macs tastaturgenveje, ved du måske allerede, at macOS har sin egen version af kommandoen Control-Alt-Delete. Du kan på en Mac nemlig vælge at trykke på Option + Command + ESC. Når du trykker denne kommando på din Mac, åbner du vinduet Force Quit Applications, der giver dig en oversigt over alle dine åbne programmer. For computere med en Touch Bar, skal du være opmærksom på, at Esc-tasten placeret til venstre for Touch Bar. 

Du kan også klikke på Apple og derefter vælge Force Quit for at åbne vinduet. Ligegyldigt, hvilken måde du vælger, når du skal åbne vinduet, så skal du herefter vælge den app, der giver dug problemet, og vælg Tving afslut for at lukke appen ned. Hvis du har et problem med Finder, skal du vælge denne i vinduet Force Quit Applications og klikke på knappen Genstart for at nulstille vinduet.

Åbn Macs Activity Monitor

Hvis du gik og håbede på, at du i din Mac kunne finde et mere fuldt udstyret program, der måske er lidt i stil med Task Manager på Windows computer, så bare rolig. For macOS byder også på programmet Activity Monitor til visninger af CPU-status, energiforbrug og meget andet.

Du kan starte programmet ved at åbne Launchpad. Herefter skal du gå til mappen Andet, og derefter vælge Aktivitetsovervågning. Når Aktivitetsovervågning er åben, skal du vælge det program, der opfører sig forkert og derfor volder dig problemer. Klik herefter på knappen Stop øverst i vinduet. Knappen ligner et stopskilt. Du kan derefter vælge enten at afslutte eller at tvinge programmet til at afslutte.

Klar igen

Med en af de tre metoder, skulle du gerne have fået din app til at lukke ned. Så nu er du klar til at forsøge dig med at åben appen igen og se, om den ikke skulle opføre sig bedre denne gang. Ellers må du på den igen.
Nyere Ældre