Konfiguration og brug af en VPN på din Mac

Adgang til at se geoblokeret indhold i Danmark og muligheden for at forhindre nogen i at spore dig på nettet, så skal du bruge en VPN.

En VPN-app installeret på din Mac giver dig en række muligheder indenfor sikkerhed og anonymitet, og hvis du ikke lige ved, hvordan du skal komme i gang med VPN på din Mac, så læs vores gennemgribende VPN-vejledning til Mac. 

Hvad er en VPN?

VPN er en forkortelse, der står for Virtual Private Network. På dansk betyder det virtuelt privat netværk. Et VPN bruges ofte til at skabe mere sikkerhed, når du surfer online. For ved at bruge en VPN bliver dine oplysninger krypteret og din IP-adresse skjult. På den måde kan hverken din internetudbyder eller andre uvedkommende følge dine online aktiviteter. Ved at bruge en VPN bliver din internetforbindelse nemlig ”usynlig”, så den ikke kan overvåges af andre. 

Der er tale om en teknologi, der opretter en sikker tunnel med krypteret internettrafik til og fra din pc eller mobil. Det beskytter altså dine data.

Fordele ved VPN

Der findes meget indhold på nettet, der ikke er tilgængeligt overalt, men kun i nærmere definerede regionale områder. Det vil med andre ord sige, at tjenester og hjemmesider ofte rummer indhold, der kun kan tilgås fra bestemte dele af verden. For at kunne bestemme din placering, og derved om du må få adgang til dette indhold eller ej, tjekkes der, om du bruger et af landets lokale servere. Men dette kan du også omgå ved at bruge en VPN forbindelse. For med VPN'ets lokationsspoofing, kan du vælge at skifte til en server i et andet land og dermed "ændre" på din placering. 

Udover denne fordel, er der også den åbenlyse fordel, at dine data bliver krypteret i realtid, når du bruger en VPN. For et VPN fungerer reelt også som et filter, der forvandler alle dine data til "ulæseligt vrøvl". Så selvom du skulle være så uheldigt, at nogle andre fik fat i dine data, ville de være helt ubrugelige.

VPN til Mac

Det kan derfor være en meget praktisk ting at have en VPN på din Mac, hvis du gerne vil have adgang til indhold, der normalt ikke er tilgængeligt i dit land. Men også hvis du bare gerne vil føle dig lidt mere sikker, når du færdes på nettet.


Det lyder måske meget kompliceret med VPN'er. Der er faktisk også tale om kompliceret software, men heldigvis er det meget nemt at konfigurere og bruge det på din Mac.

Vi vil herunder guide dig igennem hele processen.

Vælg en VPN

Før du kan begynde at bruge en VPN på din Mac, skal du vælge hvilken VPN-tjeneste, du vil bruge. Der findes rigtig mange tjenester. Hvis du kigger på antal månedlige brugere, er nogle af de største private VPN-udbydere i verden NordVPN, ExpressVPN og Surfshark. Derfor tager vi udgangspunkt i NordVPN i dette eksempel.

Du kan også få hjælp til at finde den bedste VPN-service til Mac med vores omfattende guide.

Sådan konfigurerer du en VPN på din Mac

Vi vil nu gennemgå processen trin og trin og beskrive, hvad du skal gøre, for at få en VPN til at virke på din Mac.

Trin nr. 1: Vælg et VPN-abonnement

Når du har besluttet, hvilken VPN-tjeneste du gerne vil benytte, skal du gå til dens websted og vælge den pakke, der passer dig bedst. Du kan ofte finde flere pakker med forskellige priser. 


Du skal nu oprette en konto, og vælge en betalingsmetode til at aktivere dit abonnement. Sørg for at gemme både adgangskode og brugernavn, da du får brug for dem senere i processen.

Trin nr. 2: Download VPN-appen

Når du har tilmeldt dig, kan du downloade appen til din valgte VPN.

På din Mac kan du ofte vælge at downloade via App Store, som både er hurtigt og sikkert. Men du skal være opmærksom på, at nogle VPN'er muligvis tilbyder dig downloadlinks fra deres websteder til nyere eller bedre fremhævede versioner.

Trin nr. 3: Log ind på VPN-appen

Når du har downloadet din VPN, skal du muligvis logge ind med dit Apple ID efter at have klikket på 'Installer app'.

Når den er installeret, skal du åbne appen. 

Når appen er åben, skal du logge ind med både adgangskode og brugernavn, som du oprettede i trin nr. 1.

Trin nr. 4: Tillad VPN at tilføje konfigurationer

Når du er logget ind i appen, vil der komme en pop op, der beder dig om tilladelse til at din VPN må tilføje VPN-konfigurationer på din Mac. Det kan du roligt give den tilladelse til. Herefter kan du blive bedt om at indtaste den adgangskode, du bruger til at logge ind på din Mac.

Nedenfor forklarer vi, hvordan du konfigurerer en VPN, der kræver, at du går ind i din Macs indstillinger, men som de fleste tjenester udfører Nords app al konfigurationen for dig, når du giver den lov i pop op vinduet.

Så længe du har downloadet en betroet VPN-app fra en pålidelig kilde, bør dette være helt sikkert for både dig og din Mac.

Trin nr. 5: Vælg placeringen af din server

Inden du kan begynde med at bruge din VPN vil du blive bedt om at vælge en server. Du kan vælge en server, der står i det land, du befinder dig, hvis du blot ønsker at bruge en VPN til at beskytte dit privatliv. Men hvis du imidlertid også gerne vil have adgang til eksempelvis amerikansk Netflix eller britisk BBC iPlayer, skal du vælge en anden og mere relevante serverplacering.

Hvis du bruger NordVPN, kan du vælge den a-server, du gerne vil bruge ved hjælp af et søgefelt i øverste venstre hjørne eller du kan rulle rundt på verdenskortet eller gennem landelisten. Andre VPN'er vil have en lignende proces når du skal vælge placering af den server, du vil tilknyttes.

Trin nr. 6: Vælg dine VPN-indstillinger og præferencer

Når du har downloadet en VPN, tilbyder denne ofte forskellige indstillinger, du kan vælge imellem. Med NordVPN kan du bruge punktet Indstillinger. Klik på NordVPN i topmenuen, og klik derefter på Præferencer.

Her kan du blandt andet vælge, hvis du vil bruge "automatisk start, når computeren starter" og en mulighed for automatisk at oprette forbindelse til en server i et bestemt land. Hvis du vælger dette, vil VPN'en automatisk oprette forbindelse til en server efter eget valg fra det øjeblik, du starter applikationen.

Når du er tilsluttet en VPN, kan du bruge din Mac præcis som du plejer. Men du vil vide med sikkerhed, at ingen kan spionere på din færden på nettet, og du vil kunne få adgang til indhold, der ikke ellers er tilgængeligt i dit land.

Trin nr. 7: Tænd nu din VPN

Nu er du klar til at tænde for din VPN. Straks du gør dette, vil din forbindelse til nettet blive krypteret og det vil endda se ud til, at du befinder dig i et andet land.

For du kan altid tænde for din VPN og vælge den landeserver, du gerne vil bruge. På den måde får du adgang til det indhold og kan bruge de faciliteter, der udbydes i det givne land.

Trin nr. 8: Sådan konfigurerer du en VPN, der ikke har en app

Som nævnt under trin nr. 4, kan du godt komme ud for det dog noget usandsynlige scenarie, at din VPN-tjeneste ikke har nogen app. I dette tilfælde skal du gå ind i indstillingsmenuen på din Mac. Det gør du på følgende måde:
 1. Som med enhver tjeneste skal du først tilmelde dig og oprette en konto
 2. Når du har et brugernavn (normalt din e-mail-adresse) og adgangskode tilknyttet din konto, kan du begynde processen med at konfigurere
 3. Gå først til Systemindstillinger på din Mac, og vælg Netværk
 4. Tryk på det lille + symbol i nederste venstre hjørne for at få vist en rullemenu. Fra Interface skal du vælge VPN. Vælg derefter den VPN-type og det servicenavn, der er angivet af din VPN-udbyder
 5. I dette tilfælde er det L2TP over IPSec, og servicenavnet er Hidden24
 6. Indtast nu den server, der er angivet af din udbyder, i feltet Serveradresse. Her er det connect.hidden24.co.uk. Kontonavnet er det brugernavn, du fik, da du tilmeldte dig, så det vil være unikt for alle
 7. Vælg nu Vis VPN-status i menulinjen, før du klikker på Godkendelsesindstillinger
 8. Du bliver bedt om at indtaste din adgangskode samt en delt hemmelighed, som du også skulle have fået af din udbyder
 9. Du kan derefter klikke på OK
 10. I Advanced kan du vælge Send al trafik via VPN-forbindelse for at sikre, at alle apps dirigeres via VPN-forbindelsen - medmindre du specifikt ikke ønsker, at dette skal ske
 11. Klik derefter på Ok og Anvend. Du vil se et nyt ikon vises i din menulinje, som repræsenterer din VPN
Det er sådan du konfigurerer en VPN-app eller en VPN, der kræver, at du graver lidt dybere i indstillingerne på din Mac. Men husk at din VPN-udbyder gerne skal kunne tilbyde hjælp til installation og opsætning. 

Nyere Ældre