Undgå at din Mac slumrer, når den lukkes sammen

Du kan indstille din MacBook til ikke at slumre, når du klapper den sammen. Se hvordan med vores lille vejledning.

Nogle gange er det bare smart, hvis din MacBook vil lade være med at gå i dvale, når du lukker den sammen. Vi viser dig her, hvordan du selv kan indstille, så din MacBook bliver ved med at arbejde, selv hvis du lukker låget på den.

En sammenklappet Mac

Der kan være mange grunde til, hvorfor du gerne vil have, at din MacBook skal blive ved med at arbejde, også selvom du vælger at lade den være sammenklappet. Det kan for eksempel være, at du har tilsluttet en ekstern skærm og et eksternt tastatur. Så kan det være smart, at din MacBook fylder så lidt så muligt på dit skrivebord. Og vi kan lige så godt være ærlige - en sammenklappet MacBook er fylder mindre end en, der slået fuld op.

Men det kan også være, at du er ved at downloade en softwareopdatering eller afspille musik fra din Mac. Her har du ikke nødvendigvis behov for, at din Mac skal slået op. Men så snart du lukker låget, vil din Mac automatisk stoppe downloadet.

Hvis du gerne vil have mulighed for, at din MacBook kan arbejde videre, selvom du klapper den sammen, er dette heldigvis en mulighed.

Sådan bruges en Mac med lukket låg

Det er blevet meget enklere, end det tidligere har været, hvis du gerne vil bruge din MacBook mens den er lukket sammen. For en nyere Mac eller en Mac med en nyere version af macOS, gør det nemmere for dig at vælge denne mulighed. Hvis du oplever problemer med at bruge din Mac når låget er lukket, er det sandsynligt, at du kan løse dine problemer ved at opdatere din Mac til en nyere version af macOS - forudsat at din Mac understøtter det, ellers kan du prøve disse trin:
 1. Tilslut et eksternt tastatur (kan være trådløst)
 2. Tilslut en ekstern mus (kan være trådløs)
 3. Hvis du bruger en Bluetooth-mus og et Bluetooth-tastatur, skal du sørge for, at Bluetooth er slået til, og at eksterne enheder er parret med Mac'en
 4. Tilslut en ekstern skærm
 5. Når skrivebordet på din bærbare Mac vises på den eksterne skærm, kan du lukke computeren sammen
 6. Din eksterne skærm blinker muligvis et øjeblik, men den skal herefter gerne vise dit skrivebord (du skal muligvis vække din Mac ved at trykke på en tast eller flytte på musen
Nu skal du gerne kunne bruge din MacBook selvom du har lukket den sammen.

Sådan tændes en Mac med lukket låg

Det er nemt nok at vække din Mac fra dvaletilstand uden at du behøver at åbne låget. Du skal bare klikke på eller flyt musen eller alternativt trykke på en tast på tastaturet. Men hvad nu hvis du vil starte din Mac uden at åbne låget? Kan det lade sig gøre, uden at du kan komme til tænd og sluk-knappen?

På en måde kan det. Det er vist det mest præcise svar, vi kan give. For du kan vælge at indstille din Mac til at starte op og lukke ned på et bestemt tidspunkt på dagen. Der er lidt forskellige måde at gøre det på, at efter, hvilket styresystem din Mac bruger.

Tænd og sluk din Mac 

Hvis du gerne vil have, at din Mac skal lukke ned hver aften og starte op hver morgen på et bestemt tidspunkt, så kunne du nemt få den til at gøre dette. Du skal blot gøre følgende:, hvis din Mac bruger i macOS Monterey eller tidligere versioner:
 1. Åbn Systemindstillinger
 2. Gå til Energisparer på en iMac eller Batteri på en bærbar Mac-computer
 3. Find Tidsplan (I ældre versioner af macOS var knappen Planlæg nederst på fanen Energispare)
 4. Vælg dit tidspunkt for opstart
 5. Vælg dit tidspunkt for luk ned

Hvis du har macOS Ventura og gerne vil have, at din Mac skal lukke ned hver aften og starte op hver morgen på et bestemt tidspunkt, så bliver det lidt mere omstændigt. Men det kan heldigvis stadig godt lade sig gøre at indstille din Mac til at udføre denne handling. Du skal gøre følgende:
 1. Åbn Terminal
 2. Indtast en af følgende pmset-kommandoer:pmset -g sched: Se den aktuelle tidsplan
 3. sudo pmset repeat wake M 8:00:00: Planlæg din Mac til at vågne kl. 8:00 hver mandag
 4. sudo pmset gentag annullering: Annuller den aktuelle tidsplan
 5. Tryk på Retur
Det er som sagt blevet noget mere besværligt at bede din Mac om denne handling. Det skyldes, at Apple har fjernet planlægningsmulighederne i denne version. 

Stop Mac fra at slumre med lukket låg

Nogle gange er det bare ikke hensigtsmæssigt, at din MacBook vil gå i dvale, når du lukker den sammen. Det kan for eksempel være, at du skal downloade noget, og du vil ikke have at din Mac til at stoppe, men du har behov for at bære den et eller andet sted. Det kan også være, at du måske har sat din Mac i gang med at downloade en opdatering natten over og du foretrækker ikke at se det baggrundsbelyste tastatur, mens den arbejder. Så kan det være smart, at kunne lukke din Mac uden den automatisk vil stoppe med det arbejde, du har sat den til.

Heldigvis findes der nogle tredjepartsapps, der kan afhjælpe problemet. 

Apps der holder din Mac vågen

Du kan bruge disse apps, for at forhindre, at din Mac går i dvale, når du lukker låget.

Amfetamin

Amfetamin er en gratis app, du kan download fra Mac App Store. Den vil holde din Mac vågen ved at tilsidesætte indstillingerne for energibesparelser, som ellers får din Mac til at gå i dvaletilstand, når du lukker den sammen.

Caffeinated

Med Caffeinated, der også er tilgængelig i Mac App Store, tilsidesætter du ligeledes energispareindstillingerne for at holde din Mac vågen og forhindrer din Mac i at gå i dvale. Caffeinated er ikke gratis, men koster et lille beløb, som appen absolut er værd.

Brug din Mac som du vil

Nu burde du kunne vælge at bruge din Mac som du vil. Om det er fordi du gerne vil koble den sammen med et eksternt tastatur og en ekstern skærm, eller det er fordi du bare gerne vil have den til at downloade en softwareopdatering færdig, så kan du nu bruge den selvom du vælger at lukke den sammen.
Nyere Ældre