Superguide til indstilling af skærmen på Mac

Vil du gerne have de bedste skærmbilleder på din MacBook eller iMac, så se her hvordan du finjusterer displayindstillingerne og justerer lysstyrken.

Din Apple Mac er fra fabrikken sat til standard, når det kommer til selve skærmopsætningen. Det skal dog ikke afholde dig fra selv at opsætte din skærm efter dit eget ønske og behov.

Du kan under "systemindstillinger" på din MacBook og iMac selv individuelt kalibrere/ændre på skærmopsætningen, når det kommer til opløsning, kontrast og lysstyrken.

Forskellige behov

Det kan være, at du både arbejder du med tekst, Photoshop, video og surfer du på nettet. Alt efter, hvilket program du arbejder med, så kan der være tale om, at du har forskellige skærm- og billedbehov. Derfor er det smart at kunne gøre noget ved det selv.

Kniber det eksempelvis lidt med at se, så kan du jo vælge en lavere opløsning og få større bogstaver på skærmen. Er farverne for lyse, så kan du indstille kontrasten efter eget valg. Er det derimod lysstyrken, der er for kraftig, så kan du også justere denne ned.

Sådan ændrer du skærmopløsning på din Mac

Vil du gerne ændre i skærmopløsningen på din iMac eller MacBook, så skal du gøre følgende:
 1. Åbn Indstillinger
 2. Vælg Systemindstillinger
 3. Klik på Skærm
 4. Gå ind på Skaleret
Her kan du så vælge den opløsning. som passer bedst til dig og dit behov.

Sådan kalibrerer du skærmen og ændre kontrasten på din Mac

Vil du gerne ændre i kontrasten og kalibrere din Mac-skærm fra bunden, så skal du gøre som følger:
 1. Åbn Indstillinger
 2. Vælg Systemindstillinger
 3. Klik på Skærm
 4. Gå ind på Farve
 5. Vælg Kalibrering 
Så bliver du budt velkommen af "Display Calibrator Assistent", som hjælper dig igennem kalibreringen af din Mac-skærm.

Sådan justerer du lysstyrken på din Mac

Den hurtige metode til at justere lysstyrken på din Mac er at gøre det manuelt via genvejstasterne på tastaturet, som sidder lige ovenover 1 og 2-tasterne på din Mac. Her kan du skrue op og ned for lysstyrken lige så tosset, som du vil. Ulempen er, at når du slukker computeren så skal du til det igen. Du har derfor mulighed for at opsætte Mac-computeren til at gøre det selv/automatisk. Det gør du sådan her:
 1. Åbn Indstillinger
 2. Vælg Systemindstillinger
 3. Klik på Skærm
 4. Fjern fluebenet i "Automatisk indstilling af lysstyrken"
Så kan du herefter selv vælge lysstyrken, og din Mac vil huske niveauet, når du tænder den næste gang.

Kalibrering og tilpasning af skærmindstillinger på Mac

Tilslutter du en ekstern skærm til din Mac, så kan du opleve at farverne ikke er lige så gode.Det kan både påvirke, at farverne ikke er lige så gode samt at billederne ikke er lige så skarpe, som de fremstår på din MacBooks egen skærm eller din iMac.

Vælg en god skærm

For at få det optimale ud af grafikkortet i din Mac, så skal du for det første investere i en ordentlig skærm, som er velegnet til grafik,- billede- og videobehandling. Det vil sige en skærm med en høj skærmopløsning og nogle gode kontraster samt mulighed for at tilpasse skærmindstillingerne manuelt - også kendt som kalibrering. 

Vi giver guider dig her til to måder, som du kan kalibrere din eksterne Mac-skærm på.

Metode 1: Kalibrer skærmen manuelt

Den første og mest nærliggende mulighed for at indstille skærmen er at udnytte de manuelle og automatiske indstillingsmuligheder, som din skærm kommer indbygget med fra fabrikken. De fleste fladskærme kommer med nogle automatiske skærmindstillinger, som hedder:

 • Movie
 • Photo
 • Gaming
 • Tekst

Her vælger du på skærmen manuelt den indstilling eller mode, som passer bedst til din arbejdssituation. Det vil med andre ord sige, det som du skal arbejde med på skærmen. Så tilpasser skærmen sig automatisk til den valgte type opgave.

Derudover tilbyder de fleste skærme også en indstilling eller mode, som hedder:

 • Custom

Her har du flere muligheder for manuelt at bestemme farver, skarphed og kontrast på skærmen. Dine indstillinger bliver gemt, så de også er der næste gang, du vælger at bruge Custom.

Metode 2: Kalibrer skærmen direkte i macOS

Den måde, du opfatter farverne på skærmen på, kan blive påvirket af mange faktorer f.eks. omgivende lys, skærmens placering og vinkel samt skærmens alder. Du kan tage hensyn til disse faktorer ved at justere skærmen vha. skærmkalibreringsværktøjet, som er indbygget i macOS. 

Det gør du sådan her:

 1. Vælg Apple > Systemindstillinger, klik på Skærm, og klik derefter på Farve.
 2. Klik på Kalibrer
 3. Skærmkalibreringsværktøjet hjælper dig med at justere skærmen og opretter derefter en kalibreret farvebeskrivelse. Antallet af justeringer i kalibreringsprocessen afhænger af skærmens type.
 4. Når skærmbeskrivelsen er klar, bruges den automatisk som skærmens farvebeskrivelse

Du kan også vælge at blive i menuen med Farve, hvor Apple i venstre side har dig en liste, som hedder Skærmbeskrivelse. Her kan du vælge en lang række muligheder for skærmindstillinger som Apple RGB, Adobe RGB, Generel RGB-beskrivelse. 

Der er mange at vælge i mellem, men det er ret hurtigt at prøve sig frem, så du kan helt sikkert finde en skærmindstilling, som passer til dit behov i den pågældende situation.

En skærmindstilling, som vi især må fremhæve som en favorit, er Apple RGB, som virkelig gør et godt stykke arbejde.

Smart app kan justere lysstyrken på Mac

Har du behov for at indstille lyset på din skærm yderligere, efter du har fundet den rigtige skærmindstilling, så anbefaler vi et lille program, der kan hentes i App Store. For du kan få bedre kontrol over lysstyrken på din Mac med dette gratis smarte program. Der kan nemlig være situationer, hvor du får behov for at justere og dæmpe lyset på din Mac-skærm mere end den indbyggede lysreguleringsfunktionen tillader på tastaturet.

Nu kan du dæmpe skærmens lysstyrke yderligere på din MacBook eller iMac i forhold til fabriksindstillingerne. Det kan lade sig gøre blot ved at bruge en både smart og helt gratis tredjeparts app.

Juster lysstyrken

Der kan være mange situationer, hvor du har behov for at stille på lysstyrken på din skærm. Det kan typisk være, når du arbejder eller spiller på din Mac i et mørkt lokale eller om natten. Her kan et skarpt lys være meget hårdt for øjnene, og i sidste ende kan det betyde hovedpine og ondt i øjnene.

Problemet kan du komme til livs med en lille smart tredieparts app, som tillader dig at justere skærmens lysstyrke efter behov og til niveauer, hvor selv de indbyggede lysindstillinger fra Apple slet ikke kan være med. 

Indstil lysstyken med Brightness Slider

Med Brightness Slider appen kan du justere Mac-skærmens lysstyrke fra menu baren i højre hjørne, ligesom du kan justere lydstyrken ved den indbyggede funktion fra Apple. Du får forbedret og øget kontrol over lysdæmpning på din Mac. Vi har lavet en lille guide til, hvordan du kommer i gang her. 

Trin 1: Hent den gratis applikation

Det første du skal gøre er at hente den gratis app Brightness Slider til din Mac i App Store.

Trin 2: Start applikationen

Det næste du skal gøre, er at starte selve applikationen Brightness Slider på din Mac, så er du klar til at gå videre. 

Trin 3: Sådan bruger du applikationen

Når du først har hentet applikationen, så er du klar til at starte selve programmet Brightness Slider ved at klikke på selve programmet i Launchpad. Her har du mulighed for i værktøjslinjen, at lade programmet starte automatisk op ved opstart af computeren. Du kan også give programmet tilladelse til at huske de seneste lysindstillinger. 

Mange timer foran skærmen

I dag arbejder de fleste af os foran en skærm hver dag, og flere af os sidder klistret til skærmen mange timer om dagen. Derfor er det vigtigt ikke at undervurdere gode computer vaner, herunder også indstilling af skærmens skærmopløsning og lysstyrke til det rette niveau.

Med ovennævnte metoder og appen Brightness Slider, kan du selv gøre noget for at undgå skærmskader. Du kan også få mere glæde af din Mac-computer i det daglige, hvis du kan justere lysstyrken i skærmen efter dine helt personlige præferencer. 
Nyere Ældre