Giv din Mac et tiltrængt speed boost med fedt tip

Hvis din Mac kører langsomt, kan problemet afhjælpes ved at reducere RAM-forbruget med maksimering af den tilgængelige arbejdshukommelse på enheden.

Hænger din Mac og er sløv i udførelsen af processor, og har du fået beskeden "Dit system er løbet tør for applikationshukommelse"?

Alt sammen kan være tegn på, at arbejdshukommelsen (RAM) bruges maksimalt på din Mac, og vi giver dig her et fedt tip til., hvordan du optimere Mac-hukommelsen, så der frigøres flere RAM til udførelse af arbejdsprocessor.

Hvad er RAM?

RAM står for Random Access Memory og er den primære hukommelse i en computer, som bruges til udførelse af instruktioner og midlertidig  behandling af data. Forskellen mellem RAM og resten af lagerpladsen på en Mac er, at RAM bruges som midlertidig plads til software og data, mens lagring er permanent, indtil brugeren vælger at slette det.

Hvor mange RAM er nødvendige på en Mac?

Mac-computere leverer som standard i dag med en hukommelse på minimum 8 GB RAM, som egentligt burde være rigeligt, med mindre du kører tunge applikationer og spil, så skal der nok nærmere bruges en arbejdshukommelse på din Mac på minimum 16 GB RAM.

Men, selvom du er en gennemsnitlig bruger, så kan du alligevel godt opleve periodisk at løbe ind i RAM-problemer på grund af tunge programmer, flere igangværende processer eller hukommelsestunge hjemmesider.

Derfor er det altid en god idé, at du fremtidssikrer din Mac ved at sørge for, at den har rigelig med RAM-hukommelse, inden du køber den, så du minimerer sandsynligheden for at løbe tør for Mac-hukommelse på den korte og den lange bane.

Symptomer på problemer med Mac-hukommelsen

De mest typiske indikationer på RAM-problemer og dermed for lidt hukommelse på en Mac er som følger:
 • Oplever problemer med ydeevnen.
 • Meddelelsen: "Dit system er løbet tør for applikationshukommelse".
 • Snurrende "badebold" på skærmen som tegn på, at Mac'en tænker.
 • Forsinkelser/latens når der skrives på Mac'en.
 • Det tager længere tid at indlæse apps og hjemmesider.
 • Apps svarer ikke, fryser eller går ned.
Det vil med andre ord sige, at du bliver ramt på effektiviteten, hvis din Mac har problemer med RAM.

Sådan frigøres RAM på en Mac

Der findes flere metoder til at frigøre RAM og løse hukommelsesproblemer på din Mac, som vi kigger på her.

1. Genstart din Mac

Den mest enkle metode til at firgøre RAM på din Mac er noget simplet, som en genstart af enheden, som annullerer alle igangværende processor, så der kan startes på en frisk med Mac-hukommelsen.

2. Lav en opdatering af macOS på din Mac

En anden metode til at komme hukommelsesproblemer på din Mac til livs er ved at foretage en opdatering af styresystemet. macOS, da dit problem kan være relateret til en kendt problem med macOS, som kan fixes med en fejlrettelse i form af en OS-opdatering.

Trin 3. Tjek Aktivitetsovervågning på din Mac

Aktivitetsovervågning er et program, der følger med din Mac, og du finder det under Hjælpeprogrammer eller ved at skrive "Aktivitetsovervågning" i søgefeltet på din Mac. Appen giver dig en status på hvor meget hukommelse, der bruges og giver dig muglighed for at identificere eventuelle ressourcekrævende apps på din Mac. Du bruger Aktivitetsovervågning til at frigøre RAM på din Mac ved at følge denne vejledning:
 1. Åbn Aktivitetsovervågning
 2. Klik på fanen med Hukommelse
 3. Klik herefter på Klik på kolonnen Hukommelse for at sortere processer efter hukommelsesforbrug
 4. Finder du en mistænkelig proces, app eller hjemmeside skal du klikke på (i) Information, og herefter vælge Afslut, hvis det er dit ønske
Du kan herefter med fordel gå videre til trin nr. 4.

Trin 4. Luk Mistænkelige applikationer på din Mac

Hvis du ved et hurtigt kig på kørende programmer på din Dock på din Mac får mistanke til nogle ressourcekrævende apps, som kører, og som du ikke bruger, så kan du lukke dem for at frigøre hukommelse. Alle åbne apps har en prik under sit ikon, hvorfor det er let at identificere en åben app på din Dock. For at lukke en applikation i din Dock på din Mac, skal du følge denne vejledning:
 1. Højreklik på appen eller Ctrl-klik på appikonet i Dock
 2. Klik nu på Afslut
Hvis dette ikke virker, kan du gå videre til trin nr. 5.

Trin 5. Foretag en kontrol af din Mac-printer

Det er muligt, at hvis du har sendt noget til udskift på din Mac-printer fornylig, at et stort udskriftsjob muligvis står i kø, og det være årsagen til, at din Mac til at hænger og dermed være med til at dræne Mac-hukommelsen.

Mac i topform

Hvis du kan gå ind og løse problemet med RAM på din Mac, vil du opleve, at den bliver hurtigere og mere pålidelig.

Ønsker du flere tips til, hvordan du kan få mere ud af din Mac, har vi tidligere skrevet om, hvordan du kan piske din Mac i topform igen
Nyere Ældre