Pisk din Mac i topform med disse råd

Er din Mac blevet sløv og langsom, som et ondt år, så skal den en tur i fitnesscentret, så den kan komme hurtigt i form.

Heldigvis findes der et par ting, som du selv kan gøre, for at din Mac skal få mere fart på igen. Vi giver dig her vores otte bedste og gratis tips til at få mere fart over feltet på din "gamle" iMac, MacBook Air og MacBook Pro.

Råd nr. 1 - Ryd op på harddisken

Få ryddet op på harddisken på din Mac og få slettet overflødige filer som billeder, film, apps og dubletter. Du kan gøre det manuelt i "Finder" eller du kan bruge et effektivt og gratis renseprogram som eksempelvis CleanMyMacX, som du kan hente gratis i App Store. Programmet rydder frigør hukommelse, rydder op på harddisken, Cache og fjerner skjulte filer på din Mac. Du kan tilmed opsætte programmet til at udføre handlingerne automatisk.

Råd nr. 2 - Slå overflødige opstartsprogrammer fra 

Har du mange programmer der starter op, når du tænder din Mac, så er det noget, der virkelig kan sløve ydelsen og tærer på hukommelsen på din enhed. Vi anbefaler derfor, at du frakobler de overflødige opstartsprogrammer og hjælpeværktøjer. Det gør du sådan her: 
  1. Åbn Indstillinger 
  2. Klik på Brugere og Grupper
  3. Vælg Login Items/Login Muligheder i højre hjørne
  4. Slå de programmer fra, som du mener er overflødige

Råd nr. 3 - Sæt mere fart på "Finder"

Når du sørger efter filer på din Mac ved hjælp af "Finder", så søger den som standard i "Alle Mine Filer". Du kan under "Finder" ved at vælge foretrukne og værktøjsikonet sætte "Finder" til at søge i en foretrukken mappe fremfor alle filerne på din computer. Du vil med det samme kunne mærke en forskel på hastigheden på din Mac - og det især hvis du har mange og tunge filer gemt på din computer.

Råd nr. 4 - Opdater til det nyeste OS

Kører din Mac-computer en ældre udgave af OS, så kan det være med til sløve systemydelsen. Derfor kan være med til at give din Mac et kraftigt boost, hvis du opdaterer til den nyeste udgave macOS.

Råd nr. 5 - Gendan fabriksindstillinger på din Mac

Hvis du ikke føler at ovennævnte fire råd har den ønskede effekt på ydelsen på din Mac, som du har forventet. Så er der altid den ULTIMATIVE LØSNING. Formatering af Mac til fabriksindstillinger, hvor du simpelthen sletter harddisken på din Mac og geninstallerer OS og programmer på ny. Inden du vælger at nulstille din Mac, så husk at tage en ekstern Back-Up af dine filer og oplysninger på et eksternt medie, så du kan geninstallere alle dine data på den nyformaterede harddisk.

Råd nr. 6 - Smid en SSD-harddisk i din Mac

Er din Mac udstyret med en såkaldt "gammeldags" mekanisk harddisk, så har du mulighed for at tune den ved at isætte en ekstra SSD-harddisk. Det giver en lynhurtig opstart, som vi kender det fra MacBook Air, og en generelt hurtigere ydelse under brug af din Apple computer. Er din Mac udstyret med et DVD drev, så kan du udskifte den med et ekstra SSD disk. Så får du en ekstra harddisk og slipper for at skulle til at udskifte din nuværende harddisk. Du har til operationen brug for et SSD Starter Kit, der består af en SSD holder og en SSD disk.

Råd nr. 7 - Udvid med mere hukommelse

Mere hukommelse i din Mac-computer er altid den sikre vej til at give en sløv computer en ordentlig gang kunstigt åndedræt. Før du køber flere RAM til din Mac, så skal du sikre dig, at det er ledige slots, som du kan sætte dem i. Det kan du tjekke sådan:
  1. Gå til Apple-menuen i højre hjørne
  2. Vælg Om denne Mac
  3. Vælger fanen Hukommelse 
Her finder du den eksisterende RAM-hukommelse, og om der er plads til en RAM-udvidelse.

Råd nr. 8 - Køb en ny Mac computer

Er du i besiddelse af en Mac-computer, hvor der ikke rigtig er det store at arbejde med. Det kan eksempelvis være, at du ikke kan udvide hukommelsen med flere RAM og processoren er urimelig sløv. Så er det måske på tide at overveje at købe en ny Mac-computer. Du kan nemlig nemt ende ud med at ofre en masse penge på din gamle Mac uden rigtig at få fuld valuta for pengene. Derfor kommer der en tid i enhver Mac-ejers liv, hvor det er blevet tid til at skille sig af med vores kæreste eje og investere i en ny kærlighed.
Nyere Ældre