Kan jeg annullere en mail på min Mac?

Ja, det kan du, så ingen grund til at fortvivle over en forkert afsendt mail. Se her hvordan du kan fortryde afsendte mails fra på Mac.

De fleste af os, har sikkert prøvet at sende en mail, der ved nærmere eftertanke nok ikke lige skulle have forladt computeren. 

Men du behøver ikke ligefrem at slå dig selv oven i hovedet, for du kan faktisk godt tilbagekalde en mail, hvis du har sendt den fra din Mac. 

De typiske fejl ved mails

Det kan nogle gange godt gå lidt for hurtigt, når vi sidder ved tasterne. Derfor kan der til tider også snige sig en fejl eller to ind, når vi kommunikerer pr mail til familie eller kollegaer.

Blot en dum lille grammatisk fejl, kan fuldstændig ændre hele forståelsen af en mail. En anden typisk fejl kan være, at man glemmer at vedhæfte en vigtig fil, eller at det er det forkerte billede, der kommer med i mailen. Det kan være, at du krummer tæer over, at du kom til at skrive "kys og knus" som afslutning på mailen til din chef. Men du kan så bare trøste dig med, at du ikke er den eneste, der nogensinde har lavet en fejl. Det sker nemlig oftere, end man umiddelbart skulle tro, at vi ligefrem kommer til at indsætte den forkerte mailadresse i modtagerfeltet. 

En mail minder på mange punkter om et brev. For modtageren kan kun læse, hvad der står sort på hvidt. Der er nemlig ingen tonefald eller ansigtsmimik fra afsenderen, der kan hjælpe til, når modtageren skal tyde, hvad der menes med ordene. Et andet lighedspunkt mellem mails og breve er, at når en mail først er sendt, ja så er den sendt. 

Hvis du kommer til at lave fejl i en mail, vil du helt sikkert gerne have mulighed for at kunne tilbagekalde den igen.

Tilbagekald dine mails

Apple tilføjede en mulighed for at annullere en mail skrevet på din iPhone, men du kan også annullere mails, der er skrevet på din Mac, hvis din Mac bruger macOS Ventura. Apple kalder funktionen Fortryd Afsendelse, hvilket er lidt af en misvisende betegnelse. For i virkeligheden er der tale om en forsinkelse indtil afsendelsen.

Funktionen virker dog kun, hvis du bruger den indbyggede Mail-app. Men her kan du i en begrænset tidsperiode tilbagekalde en sendt besked, uanset om den er sendt via iCloud, Gmail, Outlook eller Yahoo.

Inden du forsøger at annullere en mail

For at du kan bruge funktion, der giver dig mulighed for at tilbagekalde en mail, skal du bruge Mail-appen på din Mac til at sende og modtage dine mails. For i modsætning til at bruge dedikerede selvstændige apps fra tredjepartner som eksempelvis Gmail, giver Mail fra Apple dig mulighed for at administrere mailkonti fra forskellige udbydere, som blandt andet iCloud, Google, Yahoo, Outlook, AOL mv.

Sådan fortryder du at sende en mail sendt fra din Mac

I Mail-appen kan du have én eller flere mailkonti tilknyttet. Du skriver og sender dine mails som du plejer. Hvis du ved en fejl får skrevet og sendt en mail, som du ikke skulle have sendt, er det også i Mail-appen, at du kan tilbagekalde den igen. 

For at du har mulighed for at kunne fortryde en afsendt mail skal du have indholdsfortegnelsen synlig i venstre side i Mail. Hvis indholdsfortegnelsen ikke er synlig i din Mail-app, kan du kalde den frem ved at klikke på Vis og herefter Vis sidebar eller trykke på Control+Command+S på dit tastatur.

Når du står i indbakken og er kommet til at sende en mail, du gerne til tilbagekalde, kan du nederst i indholdsfortegnelsen se ordene Fortryd Afsendelse med blåt. Som standard skal du trykke på denne knap indenfor 10 sekunder, for at kunne nå at udføre handlingen. Hvis du ikke når det inden for denne tidsgrænse, vil din mail blive sendt, og du kan ikke længere gøre dig håb om at kalde den tilbage igen.

Hvis du opdager en fejl og trykker på Fortryd Afsendelse, vil du automatisk bliver ført tilbage i din mail igen. Herefter har du mulighed for at rette fejlene og sende mailen afsted igen, når du er helt færdig. 

Få længere tid til at annullere en mail

Selvom du allerede har muligheden for at kunne tilbagekalde en sendt mail på din Mac, kan det godt være, at du bliver stresset over tidsfaktoren. For  den er som standard indstillet til kun 10 sekunder. Dette er ikke specielt lang tid, da du både skal kunne nå at indse fejlen og herefter reagere inden tidsfrisen udløber. Men der er heldigvis hjælp at hente, hvis du føler, at det er for kort tid.

For funktionen virker på den måde, at i stedet for at sende din mail i det øjeblik, du trykker på knappen, er programmet indstillet til at holde på din mail i en såkaldt bufferperiode på 10 sekunder, inden mailen bliver sendt. Hvor lang denne bufferperiode skal være, kan du selv ændre.

Hvis du ikke synes, at 10 sekunder er lang nok tid for dig, hvis du skal nå at fortryde afsendelse af en mail, kan du ændre det på følgende måde: 
  1. Åbn appen Mail 
  2. Vælg Indstillinger
  3. Klik på Nye beskeder
  4. Vælg herefter Tid til at fortryde afsendelse
  5. Herefter kan du vælge en ny tidsangivelse
Du har nu valgt hvor lang tid, du gerne vil have mulighed for at annullere en sendt mail fremadrettet. Det er også her, du kan vælge, hvis du hellere vil have at din mails sendes med det samme. For du kan nemlig også vælge, at der slet ikke skal være nogen bufferperiode. Dette medfører, at dine mails fremadrettet kommer hurtigere frem til modtageren. Men du kan på den anden side heller ikke fortryde en sendt mail.
Nyere Ældre