Sådan bruger du adgangsnøgler på din iPhone

Se hvordan adgangsnøgler fungerer og giver dig mulighed for at logge ind på en hjemmeside fra din iPhone uden at bruge  adgangskoder.

Nu er det slut med at huske mange og lange adgangskoder. For nu har Apple introduceret adgangsnøgler. Så glem alt om adgangskoder for nu kan du i stedet bruge Face ID eller Touch ID, når du skal logge ind.

Adgangsnøgler til dine koder 

Der er rigtig mange apps og websteder, der kræver at du bruger en adgangskode. Det er da også rigtig fornuftigt til at sikre alle dine onlinekonti med koder, for at værne om din sikkerhed. Men det kræver ofte, at du både skal huske og ikke mindst huske en gang imellem at ændre dine adgangskoder for at sørger for, at din kode er sikker. Men med Apples adgangsnøgler kan dine mange adgangskoder nu blive en saga blot.

For med adgangsnøgler kan du nu logge ind på dine konti ved hjælp af enten Face ID eller Touch ID på en af dine Apple enheder. Det kan du gøre på alle understøttede apps og websteder. Hvis du opretter nye konti behøver du slet ikke længere at oprette en adgangskode. Du kan bare gennem sikre dine oplysninger direkte med adgangsnøgler.

Vi viser dig her, hvordan du konfigurerer og bruger dine adgangsnøgler.

Hvordan fungerer adgangsnøgler?

Din Apple enhed opbevarer hver af dine adgangsnøgler i en iCloud-nøglering. Du kan generere en adgangsnøgle til en bestemt app eller til et bestemt websted. Du skal altså oprette en ny adgangsnøgle for hvert sted, du vil bruge denne løsning, når du skal logge ind. Herefter opbevares nøglen sikkert på din Apple enhed til fremtidig brug. For at logge ind på din konto fremover, skal du blot bruge din Apple enhed til at godkende dig ved hjælpe af enten medansigts- eller fingeraftryksgenkendelse.

Adgangsnøgler er meget sikre

Det er meget sikkert, at bruge en adgangsøgle, når du logger ind. For hver adgangsnøgle består af hele to separate nøgler. Dette kaldes også for et nøglepar. Den ene nøgle er offentlig og er registreret ved den app eller det websted, du bruger. Den anden nøgle er helt privat og opbevares udelukkende på din Apple enhed. Nøgleparret håndterer problemfrit godkendelsesprocessen som et samspil mellem din Apple enhed og appen eller webstedet.

Da der er brugt kryptografi er dine adgangsnøgler meget stærke. De er da også bygget til at modstå hackingforsøg. Hvert sæt adgangsnøgler er kun knyttet til en bestemt app eller et bestemt websted. Det er med til at forhindre, at de kan bruges til at logge på en falsk app eller et websted. Den private nøgle i nøgleparret forlader aldrig din Apple enhed, derfor kan den ikke lækkes. Endvidere betyder udvekslingen med iCloud nøgleringen, at alt er krypteret fra ende til anden, så ingen har adgang.

Hvor opbevares adgangsnøglerne?

Adgangsnøglerne kan opbevares og bruges via mange af Apples enheder. Der er dog krav til styresystemet, for at du har mulighed for at bruge denne funktion. Hvis du ønsker at bruge din iPhone, skal den være opdateret til iOS 16. Hvis det er din iPad, du gerne vil bruge, skal denne være opdateret til iPadOS 16 eller nyere. Du kan også vælge at bruge din Mac. Det kræver at den har macOS Ventura eller nyere styresystem. Hvis du har flere Apple enheder, der alle lever op til disse krav, har du også mulighed for at synkronisere adgangsnøgler på tværs af dine enheder.

Konfigurer dine adgangsnøgler 

For at komme i gang med at bruge Apples adgangsnøgler, skal du aktivere din iCloud-nøglering, hvis den ikke allerede er tændt. Det gør du på følgende måde:
  1. Gå til Indstillinger
  2. Vælg Adgangskoder
  3. Herefter vælges Adgangskodeindstillinger
  4. Sørg for at kontakten Autofyld adgangskoder er slået til
  5. Tjek også at iCloud-adgangskoder & nøglering er slået til
Nu er du klar til at gå i gang med at bruge Apples adgangsnøgler, så du ikke længere behøver at huske på dine adgangskoder.

Brug adgangsnøgler til nye konti

Hvis du besøger en app eller et websted, der understøtter muligheden for at bruge adgangsnøgler, som du ikke allerede har en konto hos, kan du oprette en adgangsnøgle allerede når du opretter dig. Undervejs mens du opretter dig, ville du normalt blive bedt om at vælge en kode. Men hvis du har konfigureret dine adgangsnøgler som vist ovenfor, vil du i stedet blive spurgt, om du vil gemme en adgangsnøgle. Dette skal du blot svare ja til. Herefter oprettes der et nøglepar, der passer til lige præcist denne app eller dette websted.

Brug adgangsnøgler til eksisterende konti

Har du allerede oprettet en konto på et websted, der understøtter muligheden for at bruge adgangsnøgler, kan du godt ændre, hvordan du vil logge ind. På den måde kan du vælge, at du gerne vil bruge dine adgangsnøgler i stedet for adgangskoder, når du logger ind i fremtiden.

Du skal starte med at logge ind med dit brugernavn og din adgangskode lige som du plejer. Herefter skal du gå ind under indstillinger, og se efter en mulighed for at vælge adgangsnøgler, Face ID eller Touch ID eller sikkerhedsenhed. Vælg denne mulighed og svar ja til meddelelsen, der spørger, om du vil gemme en adgangsnøgle til webstedet.

Log ind med adgangsnøgler

Hvis du vil logge ind på en app eller et websted, som du allerede har oprettet en adgangsnøgle til, gøres det ganske enkelt. Du åbner appen eller webstedet som normalt og kommer til loginoplysningerne. Tryk på loginknappen eller linket. Indtast eventuelt din email, hvis du bliver bedt om dette. Herefter vises der en meddelelse, der spørger, om du vil logge ind med din adgangsnøgle. Dette skal du blot vælge at gøre.

Administrer dine adgangsnøgler

Du kan også vælge at se og administrere de apps og websteder, som du har valgt at oprette adgangsnøgler til. Det får du adgang til på følgende måde:
  1. Åbn din Apple enhed
  2. Gå til Indstillinger
  3. Vælg Adgangskoder
Nu får du en liste på din skærm over de apps og websteder, du har oprettet adgangsnøgler til. Du kan vælge at trykke på en bestemt post for at se detaljer om adgangsnøglen.

Det er også her, du finder dit brugernavn til kontoen. Når adgangsnøglen først er oprettet, kan du også vælge at tilføje en note om kontoen eller fjerne den tidligere adgangskode. 

Hvis du får behov for at fjerne en adgangsnøgle fra din enhed, er det også her, du gør det. Du skal blot trykke på Slet adgangsnøgle. Du har også mulighed for at trykke på Rediger. Så får du mulighed for at ændre visse oplysninger, f.eks. dit brugernavn.
Nyere Ældre