Vil du vide om din kode er sikker, så spørg Apple

En helt bestemt iOS-opsætning på din iPhone, gør det muligt for Apple at svare på, om din adgangskode er kompromitteret.

Sikkerheden omkring dine adgangskoder er noget, du skal tage meget seriøst. For en kompromitteret adgangskode - især hvis du bruger den flere steder - kan medføre seriøse problemer for dine konti. 

Lækkede adgangskoder

Du hører nok af og til nyheder om, at der har være sikkerhedsnedbrud som har medført lækkede konti og adgangskoder. Dette er en meget alvorlig ting. Vi kan lave et lille tankeeksperiment: Hvis vi leger med tanken om at din adgangskode til din Netflix-konto ender i en datalækage. Leger vi så videre og siger, at du har valgt at bruge den samme adgangskode til eksempelvis din bankkonto - ja, så kan det have rigtig store konsekvenser for dig.

Dette efterlader ofte spørgsmål såsom, hvor ofte bør jeg ændre mit password og er mine adgangskoder stærke nok.

Apples sikkerhedsanbefalinger

Derfor kan det være en god idé at overveje lidt ekstra beskyttelse, når det kommer til dine adgangskoder. Hertil kan du faktisk bruge en iOS-funktion, der advarer dig om kompromitterede adgangskoder, og hvis du bruger nogle adgangskoder, der skal styrkes, eller adgangskoder, der dukker op i en eventuel datalækage. Apples sikkerhedsanbefalinger for adgangskoder fungerer uafhængigt af Apples adgangsnøgler og tredjeparts adgangskodeadministratorer.

Sådan kommer du i gang

Du kan både bruge Apples sikkerhedsanbefalinger, hvis du er ejeren af enten en iPhone og iPad. Du skal gøre følgende:
  1. Åbn appen Indstillinger på iPhone eller din iPad
  2. Rul ned, og tryk på Adgangskoder
  3. Du bliver nu bedt om at låse op med Face ID, Touch ID eller din enheds adgangskode
  4. Tryk på Sikkerhedsanbefalinger 
  5. Skift til Find kompromitterede adgangskoder
Når du har aktiveret ovenstående indstilling, giver Apple dig to lister. En med høj prioritet og en med andre anbefalinger. For listen med høj prioritet, får du besked, hvis en af dine adgangskoder er dukket op i en datalækage, samt muligheden for at ændre adgangskoden på tjenestens websted eller slette adgangskoden helt fra din enhed. Listen med andre anbefalinger foreslår blandt andet at ændre adgangskoder, der er blevet genbrugt flere gange eller er så svage, at de let kan gættes.

Hvis dine adgangskoder er sikre, vil der fremkomme et lille grønt flueben. 

Autoudfyld adgangskoder

Listen med adgangskoder til Autoudfyld adgangskode i både iOS, iPadOS og macOS viser, hvilke af dine gemte adgangskoder, der bliver genbrugt flere steder. Du vil også kunne se, hvilke adgangskoder der anses for at være svage. Endelig vil du også blive gjort opmærksom på, hvis du bruger nogle adgangskoder, der er kompromitteret på grund af lækkede data. De adgangskoder, der bliver markeret som lækkede, er adgangskoder som Apples overvågning har fundet frem til har indgået i en datalækage.
Nyere Ældre