Brug for et skærmbillede, sådan gør du på iPhone

 

Det er smart at kunne tage et skærmbillede på iPhone til at vedhæfte en iMessage-besked, og det er også handy at kunne tage et rullende skærmbillede.

Hvis du har brug for at gemme det, der er på din skærm, er et skærmbillede den meste enkle og bedste mulighed. Vi giver dig her en række tips til, hvordan du får mest ud af dine skærmbilleder og hvordan du tager dem på den bedste måde.

Tag et skærmbillede på iPhone

Det allerførste vi vil kigge på, er hvordan du tager et skærmbillede også kaldet et screenshot med din iPhone. Processen er faktisk ganske let for iPhone-brugere, men den varierer afhængigt af hvilken iPhone-model som du har. For da nogle modeller af iPhones har en Hjem-knap og andre ikke har, er fremgangsmåden forskellig. Vi vil herunder vise dig, hvordan du tager et screenshot baseret på din iPhone-model her.

Skærmoptagelse på iPhone med og uden en Hjem-knap

Hvordan du tager et skærmbillede på din iPhone afhænger af, om du har en Hjem-knap eller ej på din mobil. For iPhone X, 11, 12, 13, 14 og 15-modellerne skal du holde sideknappen til højre for skærmen og lydstyrkeknappen nede på samme tid for at tage et skærmbillede.

For alle ældre modeller, der stadig har en fysisk knap på fronten af mobilen gældende fra iPhone 8 og ældre og iPhone SE-modellerne, skal du trykke på Knappen "Hjem" og holde sideknappen nede.

Når du har udført operationen på din iPhone, så oplever du et "flash" på skærmen, og (hvis din lyd er tændt) vil du høre en kameralukkeren. Skærmbilledet vises derefter i appen med Fotos på din iPhone.

Tag rullende skærmbilleder på iPhone

Når du tager et skærmbillede som vist ovenfor, får du hverken mere eller mindre med på billedet, end det du kan se på din skærm mens du tager skærmbilledet. Du kan dog godt være udsat for, at det ikke helt er nok, at du kan tage et billede, af det der er på din skærm. For nogle gange kan du godt have behov for også at vise, hvad der er over eller under, hvad du umiddelbart kan se på skærmen. Heldigvis vil vi her vise dig, hvordan du kan tage et rullende skærmbillede på din iPhone. 

Rullende skærmbillede

Heldigvis kan du godt komme til at tage et skærmbillede med din iPhone, der viser mere end hvad du umiddelbart får vist på din skærm. For som en godt skjult funktion i iOS finder du nemlig muligheden for at tage et rullende skærmbillede. Dette er en yderst smart funktion, der giver dig mulighed for med et enkelt skærmbillede at indfange mere. På markedet findes der også flere tredjepartsapps, som du kan bruge til at klistre flere individuelle skærmbilleder sammen, hvis du gerne vil opnå samme funktion. Men det er bare meget nemmere, hvis du bruger den indbyggede funktion i iOS.

Hvorfor stort skærmbillede

Det kan være, at du stiller dig selv det spørgsmål, hvorfor det skulle være nødvendigt at tage et større skærmbillede. Det kan eksempelvis være, at du får behov for at gemme et rullende skærmbillede af oplysninger, du har fundet i Safari eller en hvis du har en lang PDF i en mail. Disse skærmbilleder kan du enten gemme til eget brug eller dele med andre. Vi tror, at når du først har prøvet denne funktion, vil du få øjnene op for, i hvor mange sammenhænge, det er smart. Så vil du sikkert ikke engang kunne huske, hvorfor du stillede spørgsmålet i første omgang.

Hvor stort er et rullende skærmbillede

Hvis du gerne vil i gang med at tage et rullende skærmbillede, også kaldet et helsides skærmbillede, er det godt at vide, hvor meget billedet indfanger. Et rullende skærmbillede sagtens fange indholdet på en hel side. Dette gælder både en webside, et dokument eller en mail. Det kan næsten føles som om der er uanede mængder plads på det rullende skærmbillede. For eksempel, kan du nøjes med at tage et enkelt  skærmbillede, hvis du vil gemme alt, hvad du ser i et dokument på over 100 sider, som du eksempelvis har åbnet i Safari.

Tag et rullende skærmbillede med din iPhone

Hvis du gerne vil tage et rullende skærmbillede med din iPhone, skal du gøre følgende:
 1. Tage et almindeligt skærmbillede på din iPhone med sideknappen + lydstyrke op hvis Face ID / side-/top-knap + hjem-knap hvis Touch ID
 2. Tryk på forhåndsvisningen af ​​skærmbilledet nederste i venstre hjørne. Det vises i cirka fem sekunder, så du skal være lidt hurtig
 3. Gå til indstillingen Fuld side. Her vises en forhåndsvisning af hele det rullende skærmbillede i højre side sammen med en større forhåndsvisning i midten
 4. Her findes også værktøjer til at beskære det rullende skærmbillede
 5. Redigere det rullende skærmbillede og tryk på Udført
 6. Vælg Gem PDF til filer for at gemme skærmbilledet
 7. Herefter kan du vælge, hvilke mappe skærmbilledet skal gemmes i
Du kan herefter vælge, om du vil dele skærmbilledet med andre, eller du blot vil gemme det til eget brug.

Se et rullende skærmbillede på din iPhone

Hver gang du har taget et rullende skærmbillede, bliver det konverteret til PDF. Når du gerne vil se det rullende skærmbillede, du har taget, kan du gøre det på følgende måde:
 1. Åbne appen Filer 
 2. Vælge den mappe, hvor du har valgt at gemme dit skærmbillede (jf. punkt 7 ovenfor) 
 3. Tryk på skærmbilledet
Du vil nu få vist det valgte skærmbillede på din iPhone. Du har også mulighed for at omdøbe filen, hvis du ønsker et andet navn. Du kan også vælge at tegne på skærmbilledet, skrive kommentarer og meget mere. Du kan også vælge at dele skærmbilledet. Det kræver dog at modtageren også skal have Filer eller en anden PDF-læser installeret for at se det.

Hemmelig iPhone-funktion til screenshots

Når du har helt styr på at tage dine screenshots er det tid til at begynde at bruge disse screenshots effektivt i din hverdag. Der findes nemlig en hemmelig funktion i din iPhone, der kan gøre livet meget lettere for dig. For nu behøver du ikke længere at skulle redigere i screenshots. For med denne funktion er det både nemt og hurtigt at gemme et screenshot af alt fra et sjovt tweet, en vigtig sms til et uddrag af en online artikel. Disse screenshots kan både bruges som en huskeseddel til dig selv eller du kan sende dem til venner og familie, så de kan få del i alt det sjove du finder.

Ulæselige kruseduller

Nogle gange kan det være nødvendigt at tegne eller skrive kruseduller på dit screenshot, for at fremhæve det sjove eller interessante. Det kan være svært at få rigtigt i første omgang. For det kan meget nemt udvikle sig til at blive noget gnidret rod. For det er ikke nemt at tegne og fortælle med en finger på den meget lille skærm, du har til rådighed på din iPhone.

Men heldigvis er der faktisk hjælp at hente. For indbygget i din iPhone er der en godt skjult iOS-funktion, der gør det muligt at transformere dine dårlige tegninger til perfekte former. Herved kan du får dine skærmbilleder til at se bedre ud en nogensinde før. Funktionen er indbygget i fotoeditoren på din iPhone.

Opnå perfekte former

For at få adgang til denne skjulte funktion, skal du enten starte med at tage et nyt screenshot eller gå ind i en eksisterende.

Hvis du vælger at tage et nyt screenshot, skal du trykke på den lille forhåndsvisning nederst til venstre på skærmen. Dette er den nemmeste og hurtigste måde at aktivere funktionen på.

Hvis du derimod vil bruge funktionen på et eksisterende screenshot, skal du gå ind i Fotos-appen og finde dit screenshot frem. Herefter trykker du på Rediger øverst til højre på skærmen og derefter Markup ikonet (pen i en cirkel).

Sådan bruger du funktionen

Nu er du klar til at vælge dit tegne-redskab. Her får du en række muligheder, såsom pen, highlighter eller blyant, i bunden af skærmen. Tegn præcis den figur, du ønsker. Det kan være en cirkel, en streg eller en pil. Det er vigtigt, at du IKKE løfter fingeren fra skærmen, når du er færdig. Hold i stedet fingeren stille på skærmen i nogle sekunder. Uanset hvilken figur, du netop har tegnet, vil den nu blive erstattet med en perfekt udgave af figuren.

Hvis du for eksempel har tegnet en skæv og uens cirkel, og du holder din finger stille på skærmen, vil din dårligt tegnede cirkel blive erstattet af en perfekt formet cirkel på billedet. Har du i stedet tegnet en skæv linje, vil du ved at holde fingeren nede, kunne få en helt lige linje på billedet.

Dette kan du tegne

Den indbyggede funktion, der hjælper dig med at tegne pæne figurer, virker ikke kun på screenshots. Du kan også vælge at tegne på andre billeder på din iPhone. Funktionen kan hjælpe dig med at tegne flere forskellige former og figurer. Vi har listet en række eksempler op til dig:

 • Cirkler
 • Linjer
 • Firkanter og rektangler
 • Pentagoner
 • Sekskanter
 • Pile
 • Stjerner
 • Skyer

Når du er færdig med at lave dine perfekte former, skal du trykke på Udført for at gemme dem på dit skærmbillede. Og det er det!

Nyere Ældre