Lær at installere macOS med et bootable USB-drev

Se hvordan du installerer den seneste version af macOS på din Mac ved hjælp af et bootable USB-drev.

Vil du gerne have en hvilken som helst macOS installeret på flere forskellige Mac computere eller vil du gerne den nyeste macOS betaversion? Nogle gange kræver det et bootable USB-drev, når du skal helt i mål med installeringen af macOS. 

Uanset om du gerne vil flytte rundt på dit nuværende macOS eller du vil foretag en ren installation, viser vi dig her, hvordan du kan gribe opgaven an.

Fordele ved et bootable USB-drev med macOS 

Der kan være flere fordele ved at oprette et bootable installationsprogram på USB til det operativsystem, du skal bruge på din Mac. Uanset om du ønsker at installere den nyeste macOS betaversion, om du vil lave en ren installation af macOS eller du har behov for at kunne installere den nyeste version af macOS på flere forskellige Mac computere, og ikke vil bruge timevis på at downloade programmet mere end én gang, kan et bootable USB-drev med dit macOS installationsprogram være en fordel. 

Det kan også være, at du er en af de typer, der går med både livrem og seler. Her vil et USB-drev med dit macOS installationsprogram gøre, at du altid er forberedt med en nøddisk i tilfælde af, at din Mac i fremtiden skulle oplever problemer. Det kan være smart i tilfælde af, at din Mac enten ikke kan oprette forbindelse til internettet, når du Mac er i Gendannelsestilstand eller hvis du skulle være så uheldig, at du slet ikke kan få adgang til Gendannelsestilstand på din Mac.

Med et bootable USB-drev med dit macOS installationsprogram får du også en problemfri måde, hvorpå du kan gå tilbage til en ældre version af macOS på din Mac.

Createinstallmedia gør det nemmere

Tidligere skulle du holde tungen lige i munden, hvis du skulle oprette et bootable USB-drev med dit macOS installationsprogram. Men med introduktionen af OS X Maverick tilbage i 2013 er det blevet meget lettere for dig at lave et USB-drev, som du kan bruge til installation af operativsystemet på din Mac. Hvis du bruger macOS versionen Maverick eller nyere er det nemlig muligt for dig at bruge Terminal kommandoen Createinstallmedia, når du gerne vil downloade et bootable installationsprogram på USB. Vi vil herunder guide dig igennem, hvordan du gør.

Hvad kræver et bootable USB-drev til Mac?

Hvis du gerne vil lave et bootable installations USB-drev, der kan bruges til at installere macOS på din Mac computer kræver det egentligt kun to ting. Du skal selvsagt bruge et USB-drev og derudover skal du bruge selve installationsfilerne. Du skal være opmærksom på, at dit USB-drev skal have plads nok til at kunne indeholde alle filerne. Derfor anbefaler vi, at du har et drev på mindst 15 GB. Når du har styr på selve USB-drevet, er vi klar til at gå videre til selve installationsfilerne.

Installationsfilerne til macOS

Det er lidt forskelligt, hvor du skal hente de installationsfiler, du skal bruge alt afhængigt af, hvilken macOS version din Mac kører samt hvilken version, du gerne vil installere. Det kan derfor være, at du skal hente filerne ned fra  Softwareopdatering i Systemindstillinger eller at du skal hente dem ned i Mac App Store eller et helt tredje sted.

Det nemmeste sted at hente installationsfilerne ned er ofte gennem Mac App Store. Du skal dog være opmærksom på, at det kan være en lidt mere indviklet opgave, hvis du gerne vil bruge nogle af de lidt ældre installationsfiler. For du kan nemlig godt installere en ældre macOS-version på din Mac. På samme måde kan du også installerer den nyeste version af macOS på en gammel Mac, hvis du selv vil arbejde lidt for det.

Trin 1: Hent installationsfiler til macOS

Som tidligere nævnt afhænger fremgangsmåden du får fat i dine installationsfiler af, hvilken version af macOS din Mac kører i øjeblikket samt hvilken version af macOS, du ønsker at hente installationsfilerne til. 

Sådan får du installationsprogrammet til macOS Sonoma

Hvis du gerne vil have installationsfilerne til macOS Sonoma kan du hente dem ned fra Mac App Store eller du kan vælge at downloade dem via Softwareopdatering, hvis du vel at mærke endnu ikke har installeret det.

Du skal herefter blot download installationsfilerne, men sørg for at stoppe, før den faktiske installation går i gang! Når installationen først er startet kan du nemlig ikke få fingre i filerne mere.

Når du har downloadet installationsfilerne til Sonoma kan du finde dem i mappen Programmer via Finder. Disse filer skal du bruge for at oprette et bootable USB-drev. Det gør du ved at gå til trin 2.

Sådan får du installationsprogrammet til macOS beta

Vil du gerne have adgang til at afprøve den nyeste betaversion af macOS, skal du deltage i Apples betaprogrammer. Apples offentlige betatestprogram er åbent og gratis for alle, der gerne vil være med til at teste Apples beta versioner. Du skal blot have et gyldigt Apple ID eller en iCloud-konto, for at kunne oprette dig selv som Apple beta tester. Dette gør du ved at besøge Apple Beta Software Program-siden og tilmelde dig. Herefter vil du få adgang til at downloade installationsfilerne. Disse filer skal du bruge for at oprette et bootable USB-drev. Det gør du ved at gå til trin 2.

Sådan får du installationsprogrammet til Ventura, Monterey, Big Sur eller ældre versioner

Vil du gerne have fingrene i installationsprogrammet til enten macOS Ventura, Monterey, Big Sur eller ældre versioner, kan du hente dem på følgende måde:
Vælg den version af macOS du ønsker via Mac App Store. Du kan også bruge disse links macOS VenturamacOS MontereymacOS Big SurmacOS CatalinamacOS MojavemacOS High Sierra. Download installationsfilerne, men sørg for at stoppe, før den faktiske installation går i gang! Når installationen først er startet kan du nemlig ikke få fingre i filerne mere. Disse filer skal du bruge for at oprette et bootable USB-drev. Det gør du ved at gå til trin 2.

Hvis du ønsker at bruge en ældre version såsom macOS Sierra, Mac OS X El Capitan eller Mac OS X Yosemite, er det lidt mere omstændigt. Hvis det ikke skræmmer dig, kan du sagtens give dig i kast med dette. Du kan læse mere om, hvordan du får fingrene i disse filer i den artikel vi tidligere har skrevet om, hvordan du får en ældre macOS-version på din Mac.


Trin 2: Opret et bootable USB-drev med installationsprogram til macOS

Nu du først har downloadet installationsfilerne, vi kan gå videre til selve processen med at lave et bootable USB-drev. 

Som tidligere nævnt, har Apple siden OS X Mavericks gjort det nemmere at bootable installation af macOS. Du skal nemlig blot bruge en kommando i Terminal. Med kommandoen createinstallmedia er det muligt for dig at oprette en bootable kopi af ethvert installeringsprogram på ethvert tænkeligt drev, der er sluttet til din Mac. Vi giver dig en oversigt over alle createinstallmedia-kommandoerne nedenfor.

Når du har downloadet installationsfilerne, er du klar til at lave dit bootable USB-drev. Det gør du på følgende måde:
  1. Tilslut et eksternt USB drev med mindst 15 GB plads
  2. Start Diskværktøj (tryk på Kommando + mellemrumstasten og begynd at skrive Diskværktøj)
  3. Hvis din Mac kører High Sierra eller versioner, skal du klikke på rullemenuen Vis under lukkeminimeringsknapperne
  4. Vælg Vis alle enheder blandt indstillingerne
  5. Vælg dit USB
  6. Klik på Slet
  7. Vælg Mac OS Extended (Journaled) som format
  8. Vælg GUID-partitionskort som skema
  9. Dit drev  vil sandsynligvis hedde 'Unavngivet' som standard, du kan give dit drev et navn som 'macOS' eller 'USB'. (Bemærk, at du bliver nødt til at erstatte udtrykket 'MyVolume' i createinstallmedia-kommandoen nedenfor med hvilket navn du end giver dit drev)
  10. Klik på Slet
  11. Vent, mens Diskværktøj indstiller drevet (det kan tage et par minutter)
  12. Klik derefter på OK
  13. Nu er du klar til at lave dit bootable installationsprogram: Åbn Terminal (den nemmeste måde er at trykke på Command + mellemrumstasten og derefter begynde at skrive Terminal. Ellers finder du det i mappen Hjælpeprogrammer).
  14. Skriv createinstallmedia teksten, der svarer til den version af macOS, du installerer, i Terminal – du finder teksten i afsnittet nedenfor. Sørg for at bruge det navn, du har givet dit drev – f.eks. skift Untitled til MyVolume. Find createinstallmedia kommandoerne under trin 3.
  15. Klik på Enter
  16. Terminal vil bede om en adgangskode. Dette er din brugeradgangskode. Bemærk, at du ikke vil se tegn vises, når du skriver det, det er fint. Når du har indtastet din adgangskode, skal du trykke på Enter
  17. Tryk ok, hvis terminal beder om adgang til dit USB
  18. Terminal vil advare om, at den er ved at slette drevet. Hvis du vil fortsætte, skal du trykke på Y og derefter på Retur. Hav tålmodighed.
  19. Herefter vil Terminal bruge et par minutter på at kopiere installationsfilen til dit drev. "Kopierer installationsfiler til disk... Kopiering fuldført" vises i vinduet
  20. Herefter vil du se ordene Kopier fuldført og Udført
  21. Nu er du klar til at installere via sin USB
  22. Åbn Systemindstillinger, og klik på Startdisk
  23. Vælg USB med installationsprogrammet som startdisk, og klik på Genstart
  24. Nu vil din Mac ukker ned og genstarter i gendannelsestilstand
  25. Du skal sørge for at din Mac har adgang til WiFi. Få evt. adgang til Wi-Fi-indstillinger fra Wi-Fi-menuen
  26. Vælg Geninstaller macOS fra Hjælpeprogrammer
  27. Klik på Fortsæt
Nu har du et bootable USB-drev som indeholder installationsprogrammet til det macOS du har valgt.

Trin 3: Createinstallmedia kommandoer

Vi giver dig her en oversigt over de Createinstallmedia kommandoer, du skal bruge, når du opretter et bootable USB-drev:
  • Sonoma sudo /Applications/Install\ macOS\ Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
  • Sonoma beta sudo /Applications/Install\ macOS\ Sonoma\ beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --nointeraction
  • Ventura sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
  • Monterey sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
  • Big Sur sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
  • Catalina sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
  • Mojave sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
  • High Sierra sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume
  • Sierra sudo /Applications/Install\ macOS\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install/ macOS/ Sierra.app
  • El Capitan sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app
  • Yosemite sudo /Applications/Install OS X Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install OS X Yosemite.app
Du kan med fordel markerer og kopierer teksten, så du undgår at skulle skrive hele teksten - med de risici, der er for fejltastninger. 
Nyere Ældre