Sådan installerer du nyeste macOS på en gammel Mac

Se hvordan du installerer den seneste udgave af macOS som eksempelvis Sonoma på din gamle Mac.

Det kan være, at du står med en lidt ældre Mac, hvor du gerne vil have installeret den seneste udgave af macOS. Vi viser dig her, hvordan du kan køre eksempelvis macOS Sonoma på en ikke-understøttet Mac. 

Opdater macOS på en ældre Mac

Hvis du gerne vil opdatere styresystemet på en Mac, skal du først og fremmest sørge for, at den har de nyeste opdateringer. Står du med en lidt ældre Mac, kan udfordringen være, at din Mac måske er for gammel til at opdatere. Men dette behøver måske slet ikke at stoppe dig! For vi vil vise dig, hvordan du opdaterer din gamle Mac til Sonoma, Ventura, Monterey eller enhver ikke-understøttet version af macOS ved hjælp af en patcher.

Minimumsystemkrav til at køre nyeste macOS 

Apple opdaterer sit macOS operativsystem ca. en gang om året. Med hver ny version, følger der også nye funktioner og forbedringer med. Desværre kører Apples seneste version af macOS, Sonoma, ikke på din Mac, hvis du har en MacBook, MacBook Pro eller iMac, der blev lanceret før 2017. Det samme gør sig gældende for MacBook Air-modeller fra før 2018 og Mac Pro fra før 2019.

Nyeste macOS giver større sikkerhed

Der kan være en god grund til, at du måske gerne vil køre en af de tre nyeste macOS-versioner på din Mac. For Apple understøtter nemlig kun de seneste versioner af macOS, nemlig Sonoma, Ventura, Monterey og Big Sur, når det kommer til sikkerhedsopdateringer. Deet betyder helt konkret for dig, at hvis din Mac ikke er i stand til at opdatere til et nyere macOS, kan den være sårbar over for sikkerhedstrusler. 

Manuel installering af nyeste macOS er løsningen

Hvis du er indehaveren af en ældre Mac eller MacBook der er ældre end angive ovenfor, kan din Mac ikke officielt kan opdateres til macOS Sonoma. Men fortvivl ikke, hvis du ejer en Mac, som ikke umiddelbart er på listen fra Apple over de computere, der officielt kan opdateres. For det betyder heldigvis ikke, at du ikke kan få den nyeste version af macOS, hvis du virkelig gerne vil have det. 

Løsningen hedder en manuel installation af macOS ved hjælp af en patcher.

Anbefaling fra Apple

Apple anbefaler, at du opdatere din Mac med nyeste mulige macOS. Men der er faktisk en grund til, at Apple har valgt ikke at understøtte det nye Mac-operativsystem på de list ældre Mac computere. For hvis du har en ældre Mac, kan du ikke være sikker på, at den har de nødvendige komponenter eller strøm, som det vil kræve for at den kan klare kravene fra de mere moderne macOS versioner. Derfor må du ikke forvente, at din ældre og ikke-understøttede Mac, kører kører problemfrit, hvis du vælger at installerer Sonoma, Ventura, Monterey, eller nyere versioner af macOS.

Bør du installere den nyeste macOS på din gamle Mac?

Hvis Apple anser din Mac for gammel til at køre den nyeste version af macOS, som eksempelvis macOS Sonoma, skal du ikke fortvivl. Du skal nemlig være opmærksom på, at selvom en opdatering ikke er enkel på en gammel Mac, så er den heller ikke umulig. For det er nemlig muligt for dig at installere den nyeste version af macOS selv på en Mac, der ikke er på Apples liste over understøttede modeller.

Du kan nemlig vælge at køre nyere macOS-versioner på din ældre Mac ved hjælp af en patcher. Men inden du går i gang med processen, bør du opveje fordele og ulemper i, at installere den nyeste version af macOS på en Mac, der ikke er understøttet og derfor måske ikke helt lever op til de krav, som den nyeste macOS kræver.

For hvis du vælger at opdatere til den nyeste macOS på en ældre Mac, kan du lige så godt fra starten af forvente, at du vil støde på problemer. Derfor kan du lige så godt være forberedt på, at din Mac måske ikke fungerer optimalt når du har gennemført opdateringen samt at du kan miste data. Derfor vil vi også klart anbefale, at du laver en fuld sikkerhedkopi af din Mac, inden du kaster dig ud i opdateringen.

Du skal være opmærksom på, at du godt kan risikere at elementer du er vant til på din Mac, muligvis ikke vil fungerer, når du først har lavet opdateringen. Blandt andet har der tidligere været eksempler på at mange ældre Mac computere havde problemer med WiFi-forbindelsen efter installation af macOS Big Sur. Så er du afhængig af, at din Macs WiFi fungerer optimalt, kan vi ikke anbefale, at du forsøger at installere en ikke-understøttet version af macOS. 

Hvis du vil køre Sonoma eller en anden nyere version af macOS på en ikke-understøttet Mac skal du også holde det op mod Apples vilkår og betingelser

OpenCore Legacy Patcher hjælper dig med at få nyeste macOS

Hvis du har en Mac, der er mere end et par år gammel, og du gerne vil installere eksempelvis macOS Sonoma på den, vil du ramme ind i et par forhindringer. Den største vil være, at Softwareopdatering ikke vil  lade dig installere den nye version af macOS.

Hvis du alligevel gerne vil have den nyeste macOS på din gamle Mac er hjælpen heldigvis nær. For du kan bruge OpenCore Legacy Patcher til installation af macOS Sonoma på ældre din gamle Mac. Du skal blot downloade programmet og følge instruktionerne, som du kan finde her.

Det er dog desværre ikke alle Mac computere, som macOS-patcheren kan arbejde med. Så før du kan installerer den nyeste version af macOS på din gamle Mac, skal du lige sørge for, at din Mac er kompatibel med OpenCore Legacy Patcher. Du kan finde en liste over understøttede Mac computere her.

Sådan installerer du den nyeste macOS på din gamle Mac

Vil du gerne lave en opdatering til den nyeste version af macOS på en inkompatible Mac computer, kan du gøre følgende:
  1. Start med at sikkerhedskopiere din Mac, bare for en sikkerheds skyld
  2. Først skal du hente installationsfilerne til den version af macOS, du leder efter - i dette tilfælde Sonoma. Du bliver nødt til at få disse ved hjælp af en kompatibel Mac. Hvis de ikke vises i Softwareopdatering, kan du hente installeringsarkiverne i Mac App Store
  3. Når filerne er downloadet, skal du indlæse disse på en USB-stik og forberede USB-nøglen til installation af macOS Sonoma. Du kan finde installationsfilerne i Finder > Programmer
  4. Derefter skal du hente OpenCore Patcher-softwaren, der får den version af macOS, du vil installere, til at tro, at din Mac er kompatibel. Når du har downloadet OpenCore Patcher skal du klikke på koden og derefter den grønne kodeknap og derefter på knappen Download zip
  5. Når du har udpakket arkivet fra din download, finder du filen OpenCore-Patcher.app
  6. Kør OpenCore-Patcher appen.
  7. Vælg Build OpenCore (medmindre du vil køre programrettelsen på en anden Mac, i hvilket tilfælde det er Skift model)
  8. Det næste trin er at vælge Installer OpenCore til USB / internt drev under indstillinger
  9. Når det er oprettet, skal du genstarte din Mac, mens du holder Option (Alt) -tasten nede
  10. Din Mac starter nu med en sort skærm med et par drevindstillinger. Vælg EFI-start
  11. Dette vil indlæse OpenCore. Derefter skal du vælge Installer macOS, du skal se muligheden Installer macOS Sonoma i OpenCore Picker
  12. Herefter skal du installere macOS Sonoma på din Mac
Du kan godt forvente, at opdateringen vil tage flere timer. Så væbn dig med tålmodighed inden du går i gang.

Sådan installeres macOS opdateringer på en ikke-understøttet Mac

Når du har installeret macOS Sonoma (eller en anden nyere version af macOS), vises opdateringer i Softwareopdateringer, så snart de er tilgængelige. Du bør dog ikke installere disse. I stedet skal du oprette en USB-stik med de nye installationsfiler og installere opdateringen herfra.

Derfor bør du ikke installere nyere macOS på en gammel Mac

Som tidligere nævnt, bør du være forsigtig og afklaret inden du kaster dig ud i at installere den nyeste version af macOS på din gamle Mac. Vi kan derfor heller ikke anbefale, at tekniske nybegyndere forsøger sig med denne løsning. Det kræver nemlig en moderat grad af teknisk ekspertise og forståelse at gennemføre processen. 

Husk også på, at ved at gennemtvinge en opdatering går du imod Apples officielle anbefaling, hvilket betyder, at hvis noget går galt, så er det usandsynligt, at du kan benytte dig af din garanti på din Mac. Men selvfølgelig er det højest usandsynligt, at din Mac, der har mange år på bagen, stadig er dækket af nogen form for garanti, så dette bør i realiteten ikke bekymre dig for meget.

Husk også altid på, at Apple kun understøtter din Mac med sikkerheds- og softwareopdateringer i et vist antal år. Derfor bør du altid holde øje med, om din gamle Mac stadig er optimal og ikke mindst sikker for dig at bruge.

Få en ældre macOS version på din Mac

Det kan også være, at du står og har det modsatte problem. Nemlig at du gerne vil installere en ældre udgave af macOS på din Mac. Hvis du ønsker hjælp til denne problemstilling, kan du med fordel læse vores vejledning om, hvordan du får en ældre macOS-version på din Mac.
Nyere Ældre