Hvor lang tid understøtter Apple min Mac?

Få styr på hvor længe Apple understøtter din MacBook med sikkerheds- og softwareopdateringer.

Hvis du er indehaveren af en Mac eller MacBook kan det være en rart at vide, hvor længe du kan forvente at din Mac bliver understøttet. For det siger også en del om, hvor lang levetid du skal forvente af din Mac.

Heldigvis er Apple gode til både at understøtte og opdatere styresystemerne på sine enheder. Så selvom du måske har en lidt ældre Mac, kan du godt forvente at Apple stadig kommer med  sikkerheds- og softwareopdateringer. Vi vil her kigge lidt nærmere på, hvor lang levetid du kan forvente af din Mac samt hvor længe du kan forvente at af supporten fra Apple bliver opretholdt.

Hvornår er din Mac for gammel?

Det kan være, at du enten allerede ejer en MacBook, der har nogle år på bagen, eller du står for at skulle købe en og derfor overvejer om det er en god idé at spare penge på at købe en brugt MacBook. I begge tilfælde kan det være oplagt for dig at stille spørgsmålet: Hvornår er en Mac for gammel? For der er ikke meget fidus i at smide gode penge efter en MacBook, der ikke længere kan stå distancen. 

Noget af det første, du kan kigge på, når det kommer til, om en Mac er blevet for gammel eller om den stadig har mange timers brug i sig er den enkelte MacBooks stand. Du skal vurdere på, om den aktuelle MacBook er begyndt at få nogle af de typiske problemer såsom tilfældige nedlukninger og forringet batteri, der måske ikke længere kan holde strøm. Hvis dette er tilfældet, skal du tage en alvorlig snak med dig selv om, hvorvidt det kan betale sig med en reparation af den gamle MacBook eller om det ikke står mål med værdien af computeren.

Den næste ting, du bør undersøge, når du skal afgøre om en MacBook er ved at være for gammel er, om den stadig understøttes af Apple med opdateringer. For en MacBook, der ikke løbende får opdateret sit operativsystemsoftware er ikke længere sikker. Når Apple ikke længere understøtter vil din MacBook være sårbar overfor både malware, virus og andre sikkerhedsbrister. Men det er ikke kun, når det kommer til selve sikkerheden, at det har betydning om din MacBook stadig kan opdateres. For du kan også opleve, at de apps og websteder, du normalt bruger, ikke længere kan tilgås eller måske ikke længere fungerer optimalt, hvis du kører på en forældet udgave af macOS.


Apple er godt til at opdatere Mac

Heldigvis er Apple ret gode til at sørge for, at deres enheder, herunder også Mac computerne, kan opdateres længe. Så ofte kan du opdatere din MacBook længe med det nyeste macOS og endnu længere sørger Apple også for, at der er tilgængelige sikkerhedsopdateringer, så du kan holde din MacBook sikker. 

Det er en god nyhed til dig, både hvis du har holdt ved din MacBook i flere år, men også hvis du har valgt at spare lidt penge på investeringen i en MacBook og derfor har købt en brugt Apple computer i stedet for et helt nyt.

Det næste spørgsmål du sikkert stiller dig selv, vil herefter ofte være, hvor længe du så kan forvente, at Apple understøtter lige netop din model af MacBook.

Opdateringer af macOS

Der er to forskellige måde, hvorpå Apple sørger for, at din MacBook kan opdateres. Den ene er opdateringen af selve operativsoftwaren mens den anden er en opdatering af sikkerheden.

Hvis vi først kigger lidt på sikkerhedsopdateringerne til din MacBook, så kommer de relativt ofte. Her er tale om opdateringer af den aktuelle software, hvor der blot er blevet lukket bedre for steder, hvor enten hackere eller malware kan få adgang til din MacBook. Sikkerhedsopdateringerne på din Mac kommer frem som 'punktudgivelser', eksempelvis macOS 14.1, .1.1 osv. Med sikkerhedsopdateringerne foretages der kun små justeringer af macOS og der løses eventuelle sikkerhedsproblemer.

Hvis vi i stedet kigger på softwareopdateringer til din MacBook, så er der her tale om fulde macOS-opdateringer, der ændre på softwaren i din Mac.

Hvor længe er din Mac sikker?

Hvis du sidder og overvejer, om din MacBook ikke længere er forsvarlig at bruge, hvis den ikke kan opdateres til nyeste macOS, så kan du godt ånde lettet op. For heldigvis har Apple valgt, at de stadig udgiver sikkerhedsopdateringer til MacBook, der kører på ældre udgaver af macOS. Så selvom din MacBook måske ikke kan opdateres til nyeste macOS, kan den stadig godt være sikker at bruge i lang tid fremover. Det er først, når din MacBook ikke længere understøttes af sikkerhedsopdateringer fra Apple, at du skal overveje om du fortsat ønsker at bruge enheden. For når din MacBook ikke længere opdateres på sikkerheden, vil den være mere sårbar over for angreb.

Hvis din MacBook er opdateret til følgende macOS, vil den i skrivende stund være understøttest af Apple med sikkerhedsopdateringer:
 • macOS Sonoma (macOS 14)
 • macOS Ventura (macOS 13)
 • macOS Monterey (macOS 12)
Du skal forvente, at kun den nyeste version af macOS får funktionsopdateringer. Men vi har hidtil set, at Apple har valgt at vedligeholde de sidste tre versioner af macOS med fejlrettelser og vigtige sikkerhedsopdateringer. Derved er du sikret, at blandt andet den nyeste version af Safari kører, og at Apple-tjenester, såsom iCloud, understøttes fuldt ud.

Det betyder med andre ord, at hvis din MacBook ikke er opdateret til enten Sonoma, Ventura eller Monterey, så kan den være sårbar overfor angreb og er derfor ikke nødvendigvis sikker at bruge mere. Hvis du har en MacBook, der kan opdateres, men du endnu ikke har gjort dette, så vil vi råde dig til at gøre det hurtigst muligt.

Det er vigtigt, at pointere, at der er tale om en liste, der løbende ændres, da Apple dropper supporten af visse Mac-modeller, når der kommer nye opdateringer.

Disse Mac er sikre at bruge

Hvis du gerne vil sikre dig, at din MacBook er sikker at bruge, skal du undersøge om den stadig bliver understøttet med sikkerhedsopdateringer fra Apple. Nøglen hertil er, at din MacBook kan og bliver opdateret til den nyeste macOS, som der er muligt for modellen. Vi har lavet en lille oversigt til dig herunder.

macOS Sonoma

I 2023 lancerede Apple den nyeste udgave af macOS, nemlig macOS Sonoma. Den understøtter følgende Mac-modeller:
 • MacBook Air fra 2018 og nyere
 • MacBook Pro fra 2018 og nyere
 • Mac mini fra 2018 og nyere
 • iMac fra 2019 og nyere
 • iMac Pro fra 2017
 • Mac Pro fra 2019 og nyere
 • Mac Studio (alle modeller)

macOS Ventura

I 2022 kom macOS Ventura. Den udgave af macOS understøtter følgende Mac-modeller:
 • MacBook-modeller fra 2017 eller nyere
 • MacBook Air-modeller fra 2018 eller nyere
 • MacBook Pro-modeller fra 2017 eller nyere
 • Mac mini-modeller fra 2018 eller nyere
 • iMac-modeller fra 2017 eller nyere
 • iMac Pro (alle modeller)
 • Mac Pro-modeller fra 2019 eller nyere
 • Mac Studio (alle modeller)

macOS Monterey

Følgende modeller af Mac kører macOS Monterey, der blev lanceret i 2021:
 • MacBook-modeller fra 2016 eller nyere
 • MacBook Air-modeller fra 2015 eller nyere
 • MacBook Pro-modeller fra 2015 eller nyere
 • Mac mini-modeller fra 2014 eller nyere
 • iMac-modeller fra efteråret 2015 eller nyere
 • iMac Pro (alle modeller)
 • Mac Pro-modeller fra 2013 eller nyere
Dette betyder reelt set, at de ældste Mac-modeller, der understøttes lige nu, er 2013 Mac Pro (sort cylindermodel), 2014 Mac mini og 2015 MacBook og og Pro-modellerne. Men i efteråret 2024, når Apple introducerer den næste version af macOS, forventer vi, at listen over understøttede Mac-modeller reduceres til 2017 og i nogle tilfælde 2018-modeller.

Disse Mac er ikke længere sikre at bruge

I forbindelse med at Apple introducerede Sonoma i 2023, droppede de også understøttelsen af macOS Big Sur. Den sidste sikkerhedsopdatering der kom til Big Sur, også kaldet macOS 11.7.10, blev tilgængelig den 11. september 2023.

macOS Big Sur, der blev lanceret af Apple i 2020, understøttede følgende Mac'er:
 • MacBook-modeller fra begyndelsen af 2015 eller nyere
 • MacBook Air-modeller fra 2013 eller nyere
 • MacBook Pro-modeller fra 2013 eller nyere
 • Mac mini-modeller fra 2014 eller nyere
 • iMac-modeller fra 2014 eller nyere
 • iMac Pro (alle modeller)
 • Mac Pro-modeller fra 2013 eller nyere
Det betyder at alle modeller, der er nævnt her amt ældre modeller ikke længere er sikre for dig at bruge. For Apple har valgt, at der ikke længere kommer sikkerhedsopdateringer.

Hvad hvis din Mac ikke kører en understøttet macOS?

Hvis du står overfor problemet, at din MacBook ikke længere kan opdateres til en understøttet version af macOS, vil din Mac være sårbar over for sikkerhedsbrud. Dette kan naturligvis være et stort problem i sig selv, men det er ikke det eneste problem, du måske støder på. For du kan også opleve, at du ikke kan bruge de apps og programmer, som du tidligere ikke har oplevet problemer med. 

Det skyldes at den software, du skal bruge, ikke kører på din Mac. For både Apple og andre virksomheder holder simpelthen op med at understøtte ældre versioner af de apps, de laver. Hvis du for eksempel oplever mange nedlukninger, kan det skyldes problemer med en app - problemer, der ikke løses af udvikleren, fordi den version af appen ikke længere understøttes.

Derfor bør du overveje, om det er tid til en udskiftning af din MacBook, da den efterhånden har en del år på bagen, når den ikke længere understøttes af Apple. Men kan du ikke undvære din gamle Mac, så kan du også prøve at installere en ny version af macOS på en gammel Mac.

Ligesom du bør holde øje med, at din MacBook stadig bliver understøttet af Apple, bør du også holde øje med, hvor længe Apple understøtter din iPad-model. For det er nogle af de samme problemer, du kan løbe ind i, hvis du har en gammel iPad, der ikke længere kan opdateres. Ligeledes bør du holde dig orienteret om, hvor længe Apple understøtter din iPhone-model, hvis du bruger smartphonen fra Apple.
Nyere Ældre