Guide: Skift af mappebaggrundsfarver i macOS

Få et bedre overblik ved at farvekode dine mapper i Finder på din Mac.

Du er sikkert ikke den eneste, der har rigtig mange mapper i Finder på din MacBook. Det kan godt være svært at skelne mellem de forskellige mapper, der ser mere eller mindre ens ud. Men du kan faktisk godt skifte baggrundsfarver på dine mapper macOS's Finder

Det er ikke kun, når du bruger mapperne i Finder på din Mac, at forskellige farver kan være med til at give dig et bedre overblik. Vi har også tidligere skrevet om, hvordan du med fordel kan bruge farvekoder, når du opretter begivenheder i din Apple kalender.

Skab overblik i dine mapper

Det er nok ikke en nyhed for dig, at du kan åbne en mappe dit macOS-skrivebord i Finder, når du skal finde bestemt indhold. Når du trykker på en given mappe, åbnes der et vindue, der giver dig et overblik over indholdet af mappen.

Hvis du har mange mapper, kan det dog være svært at få et hurtigt og overskueligt overblik over alle dine mapper. Men der er faktisk hjælp at hente, hvis du gerne vil skabe dig et bedre overblik. For programmet Finder giver dig mulighed for at se mappeindholdet i enten symboler, lister, kolonner, gallerier eller specifikke grupper. 

Hvis du selv vil vælge, hvordan dine mapper skal præsenteres, kan du gøre følgende:
 1. Åbn Finder, som du finder øverst på skærmen
 2. På menulinjen vælges Oversigt
 3. Her præsenteres en række muligheder for dig
Du kan frit vælge, om dine mapper i Finder skal sorteres på en bestemt måde, du kan også vælge om du ønsker at vise eller skjule værktøjslinjen mv.

Vælger du Vis visningsindstillinger, som du finder under Oversigt, som vist ovenfor, kommer der et lille vindue frem. her kan du selv vælge yderligere i indstillingerne. Du kan eksempelvis vælge hvilke arkivmetadata der skal vises samt tekst- og ikonstørrelse. Du kan også vælge standardsortering og -gruppering samt mappestørrelser.

Brug baggrundsfarver til dine mapper

Men hvis du åbner vinduet Oversigtsindstillinger og derefter skifter en Findermappe til Vis >som symboler, vil du bemærke, at den nederste del af vinduet Oversigtsindstillinger ændres til Baggrund:
I ruden Baggrund: kan du vælge en af tre indstillinger:

Du kan vælge mellem følgende baggrunde på dine mapper i Finder:
 • Standard
 • Farve
 • Billede
Hvis du vælger at bruge Standard, vil mappen blive vist med den sædvanlige tomme baggrund, som du allerede kender. Hvis du gerne vil skifte farve på dine mapper, skal du derfor vælge en af de andre to muligheder. Du kan vælge indstillingen Farve. Derved vil en lille farvebrønd komme til syne til højre for knappen. Her kan du vælge mellem de farver du får præsenteret. Du skal blot klikke i farvehjulet, og brug skyderen til at vælge den farve, du gerne vil have på mappens baggrund.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du gerne vil ændre i baggrundsfarven på en mappe i Finder, kræver det, at der er tale om en mappe, der er gemt lokalt på din Mac, samt at mappen ikke må være skrivebordsbeskyttet. 

Sådan indstilles mappebaggrundsfarver i Finder

Vil du gerne ændre baggrundsfarven på en given mappe i macOS Finder, kan du gøre det på følgende måde:
 1. Åbn Finder
 2. Gå til menuen Vis
 3. Vælg Vis indstillinger
 4. Derefter vælger du en baggrundsfarve fra rullemenuen Baggrund
 5. Luk herefter vinduet Visningsindstillinger på den røde lukkeknap i øverste venstre hjørne
Fremover vil baggrundsfarven på mappen være ændret og ikke længere være standardfarven.

Hvis du gerne vil gøre dine mapper lidt mere personlige, kan du som nævnt ovenfor også vælge at bruge et billede i stedet for en given farve som baggrund til en eller flere mapper. Fremgangsmåden er næsten den samme:
 1. Åbn Finder
 2. Gå til menuen Vis
 3. Vælg Vis indstillinger
 4. Derefter går du til rullemenuen Baggrund og vælger billede
 5. Du kan nu vælge et billede ved at vælge Træk billede hertil
 6. Træk et PNG- eller JPG-billede til billedområdet fra Finder
 7. Luk herefter vinduet Visningsindstillinger på den røde lukkeknap i øverste venstre hjørne
Den valgte mappe er nu indstillet til at vise dit valgte billede som baggrundsbillede.

Sådan indstilles farver på mappeetiketterne i Finder

Hvis du derimod gerne vil ændre farven på etiketten til en given mappe i macOS Finder, kan du bruge den indbyggede funktion "Tags" til at tildele en farve til en mappe. Det kan du gøre på følgende måde:
 1. Åbn Finder
 2. Naviger til den mappe, du vil farve
 3. Højreklik på mappen og vælg Tags fra genvejsmenuen
 4. Vælg en farveetiket til mappen
Nu vil mappen blive vist i den farve, du har valgt til den.

Ved at farvekoordinere dine mapper, har du mulighed for visuelt at organisere og identificere dine mapper. Bemærk, at denne metode ændrer farven på den etiket, der er knyttet til mappen, ikke selve mappeikonet.
Nyere Ældre