Tre grunde til at bruge Night Shift på din iPhone

Der er flere fordele ved at bruge Night Shift-tilstand på din iPhone, og vi giver dig her de 3 vigtigste grunde.

Det er ikke noget nyt, at du kan slå tilstanden Night Shift til på din iPhone. Men har du styr på, hvornår og ikke mindst hvorfor det kan være en fordel at bruge denne funktion? Vi giver dig her tre gode grunde til, at Night Shift er værd at overveje, når du bruger din iPhone.

Night Shift på iPhone

Aller først vil vi dog lige kigge lidt nærmere på, hvad Night Shift egentlig er. Der er tale om en funktion eller tilstand du blandt andet kan finde på din iPhone. Det er en funktion du kan slå til og straks justeres skærmens farvetemperatur til varmere toner, så din iPhone blandt andet reducere blåt lys.

Fordele ved at bruge Night Shift på iPhone

Der kan være flere fordele ved at bruge Night Shift på din iPhone. Det kan være meget individuelt, hvilke fordele du vægter højest, men vi har valgt at fokusere på tre grunde til at bruge Night Shift.

Fordel nr. 1: Reducer øjenbelastning

Den første ting, vi har valgt at fremhæve ved Night Shift er, at tilstanden kan være med til at reducere belastningen af din øjne. Grunden er, at Night Shift skifter farvetonerne på skærmen af din iPhone, så det blå lys reduceres. Der er nemlig flere forskningsresultater, der har vist, at hvis du udsætter dine øjne for blåt lys, kan være med til at beskadige din øjnes nethinde, krystallinske linse og hornhinde. Jo længere tid du udsætter dine øjne, jo større risiko. Det er ikke tale om skader, der viser sig med det samme. Derimod kan det være, at du allerede har mærket andre symptomer, der relaterer sig til øjenbelastning. Det kan være sløret syn eller migræne.

Fordel nr. 2: Bedre søvnkvalitet

Du skal ikke forstå det sådan, at Night Shift går ind og garantere, at du sover bedre og vågner mere udhvilet op. Men bruger du Night Shift på din iPhone, kan det godt hjælpe dig på vej til en bedre søvnkvalitet. Igen er det ved reduktionen af blåt lys på skærmen, når du bruger Night Shift, vi skal finde forklaringen. For det er blevet bevist, at blåt lys undertrykker melatonin. Og det er lige netop melatonin, der er vigtigt, når du gerne vil sove godt. For det er et stof, der signalerer det biologiske ur til søvnforventning. Derfor vil du højest sandsynligt opleve, at du kan falde hurtigere i søvn, når du ser på varme farveskærme på din iPhone, inden du skal sove.

Fordel nr. 3: Forbedret fokus

De varmere farver, du får frem på skærmen på din iPhone, når du bruge Night Shift, kan være mindre distraherende end de kølige, lyse farver og skarpere kontraster, du oplever uden. Derfor kan du opleve, at du nemmere kan se på din skærm og fordybe dig, uden at du belaster øjnene. Dette er med til at give forbedret fokus. Men Night Shift gør det ikke alene, hvis du gerne vil skabe rammerne for at kunne koncentrere dig. Her kan du med fordel kombinere Night Shift med andre indstillinger på din iPhone, når du bare gerne vil have ro og derfor ikke ønsker at blive forstyrret.

Aktivér Night Shift på iPhone

Hvis du gerne vil aktivere Night Shift er en praktisk funktion, der automatisk justerer farverne på din skærm til varmere toner, kan du gøre det på flere måder. Du kan nemlig vælge mellem at gøre det manuelt eller at sætte din iPhone op til at gøre det automatisk.

Sådan aktiveres Night Shift manuelt på iPhone

Hvis du gerne selv vil kunne styre, hvornår din iPhone skal have slået tilstanden Night Shift til og fra, bør du aktivere dette manuelt. Det kan du gøre på følgende måde:
 1. Åbn Kontrolcenter på din iPhone
 2. Tryk på symbolet for lysstyrkeindstillingerne og hold det nede
 3. Tryk derefter på knappen Night Shift 
Her kan du selv vælge, om du vil slå tilstanden til eller fra.

Sådan aktiveres Night Shift automatisk på iPhone

Du kan også vælge, at du gerne vil have tilstanden Night Shift slået til og fra på et bestemt tidspunkt hver da. På den måde behøver du ikke selv huske på, at du bør skifte. Du kan sætte din iPhone op til at aktivere tilstanden Night Shift automatisk på denne måde:
 1. Åbn Indstillinger på din iPhone
 2. Vælg Skærm & lysstyrke 
 3. Tryk på knappen Night Shift
Nu kan du oprette en tidsplan for automatisk aktivering af Night Shift. Du kan både vælge at indsætte din egen tidsplan, men du kan også vælge at Night Shift skal være aktiveret fra eksempelvis solnedgang til næste morgens solopgang. Det er også her, du har mulighed for selv at justere lidt på farvetemperaturen. 

Hvilke iPhones understøtter Night Shift?

Hvis du gerne vil have mulighed for at bruge Night Shift, kræver det, at du har en af følgende iPhone-modeller, hvor Night Shift er tilgængeligt:
 • iPhone 5s eller nyere
 • iPad Pro
 • iPad (5. generation eller nyere)
 • iPad Air eller nyere
 • iPad mini 2 eller nyere
 • iPod touch (6. generation eller nyere)
Hvis du har en af ovenstående iPhone-modeller, men ikke kan få adgang til at vælge Night Shift, kan det være, at din iPhone skal opdateres. For det kræver at din iPhone kører iOS 9.3 eller nyere version, for at den understøtter Night Shift-funktionen.

Forskellen mellem Night Shift og Dark Mode på iPhone

Det kan være, at du står tilbage med spørgsmålet om Night Shift og Dark Mode er det samme. Det er det ikke. Der er tale om to forskellige iPhone indstillinger. Kort sagt går Night Shift ind og justerer skærmens farvetemperatur og derigennem reducere blåt lys. Night Shift kan være nyttigt i svagt lys.

Mørk tilstand, eller Dark Mode, som det også kaldes, går derimod ind og ændre selve brugergrænsefladen til en mørkere farve. Herigennem kan Dark Mode også være behageligt for øjnene, når du befinder dig i mørke omgivelser.

Begge funktioner har altså til formål at reducere øjenbelastning, når du bruger din iPhone. Men de gør det på vidt forskellige måder.

Sparer Night Shift på batteriet?

Night Shift ændrer kun farverne på skærmen. Der er altså ikke tale om en funktion, der direkte går ind og  påvirker batterilevetiden på din iPhone. Selvom det kræver lidt mindre energi af din iPhone, at vise de varmere farver end de helt lyse, er det dog så lidt, at du reelt ikke vil kunne mærke forskel på batteriet, hvis du har slået Night Shift til eller fra.

Hvis du har brug for at forlænge batteriets levetid, kan du i stedet gå ind og slå automatisk lysstyrke fra, lukke baggrundsapps, slå meddelelser fra og deaktivere automatiske App Store-opdateringer.
Nyere Ældre