Nye iPhones får mindst fem års sikkerhedsopdateringer

 

Apple garanterer nu officielt, at alle nye iPhones vil modtage sikkerhedsopdateringer i et halvt årti - og i praksis faktisk endnu længere.

Vi har tidligere lavet en grundig gennemgang af, hvor længe Apple understøtter de forskellige iPad-modeller med opdateringer, hvor konklusionen er, at Apple i praksis opdaterer sine iPads i længere tid end sammenlignelige tablet-producenter i prisklassen.

Når du anskaffer en spritny iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro eller iPhone 15 Pro Max, kan du forvente mindst fem års sikkerhedsopdateringer, idet Apple nu officielt har annonceret sin langsigtede strategi for iOS-sikkerhedsopdateringer.

Apple har bekræftet nyheden som led i en indsendelse af dokumentation for at overholde nye lovmæssige krav i Storbritannien, i henhold til de nye regler for produktsikkerhed og telekommunikationsinfrastruktur (PSTI).

Sikkerhedsopdateringer til iPhones i minimum 5 år

Hvis vi kigger lidt på, hvordan Apple i praksis har håndteret udsendelse af sikkerhedsopdateringer til de forskellige iPhone-modeller, så er der meget der indikerer, at du som iPhone-ejer kan se frem til at modtage sikkerhedsopdateringer til din iPhone på papiret i minimum 5 år men i praksis vil frekvensen af iOS-sikkerhedsopdateringer være længere end de 5 år. 

Et godt eksempel på denne procedure er, at Apple den 29. maj 2024 har frigivet en sikkerhedsopdatering til iPhone 6S, som er en rigtig gammel svend, der blev præsenteret helt tilbage i 2015.

Her taler vi altså om, at Apple stadigvæk udsender sikkerhedsopdatering til en iPhone, der er mere end 9 år gammel, hvilket er næsten et årti, hvor modellen har modtaget regelmæssige sikkerhedsopdateringer. Vi har ikke kunnet finde smartphones med Android, der har modtaget sikkerhedsopdateringer i næsten 10 år.

Hvilken betydning har sikkerhedsopdateringer for din iPhone?

Sikkerhedsopdateringer er afgørende for din iPhone, da de leverer vigtige sikkerhedsforbedringer mellem iOS-softwareopdateringer eksempelvis fra iOS 17 til iOS 18, hvor der er indtil videre for iOS 17's vedkommende, er udsendt opdateringer op til 17.5.1. Disse opdateringer hjælper med at beskytte din iPhone mod sikkerhedstrusler, der kan kompromittere dine personlige oplysninger og enhedens integritet.

Hvor gammel må en iPhone være for anses for at være sikker?

Principielt er en iPhone uanset årgang sikker så længe Apple udsender sikkerhedsopdateringer til enheden, så alderen på en iPhone har altså ikke nogen betydning med hensyn til sikkerhedstrusler, så længe Apple udsender sikkerhedsopdateringer til modellen.

Udfordringen med gamle iPhones er mere den manglende understøttelse af apps, hvor mange apps-udbydere efter et stykke tid trækket stikket og stopper med at understøtte gamle iOS-versioner, selvom den pågældende iPhone-model stadigvæk modtager sikkerhedsopdateringer fra Apple, så den burede være sikker. Et godt eksempel er MitID, der netop har trukket stikket for MitID-appen på en lang række ældre iPhone-modeller, der ikke længere understøttes, så appen ikke kan benyttes på disse modelårgange.

Der er flere årsager til, at app-udbydere vælger af droppe understøttelsen af gamle softwareversioner både på iOS og Android. En af de mest åbenlyse årsager er, at en opdateret app med nye funktioner og muligheder kræver opdateret hardware som processor og hukommelse for at kunne fungere optimalt. Her kommer mange ældre smartphone-modeller simpelthen til kort, da hardwaren simpelthen er for langsom og uddateret til at kunne fungere optimalt sammen med moderne apps.

Det betyder, at når du er på udkig efter en anden iPhone, så vil vi anbefale dig, at du ikke går efter det helt gamle modeller, da de simpelthen er underbestykket med motorkraft til at udføre de nødvendige operation og køre alle de nye apps til trods for at de pågældende modeller stadigvæk modtager sikkerhedsopdateringer fra Apple.

Derfor vil vi anbefale dig, at gå efter en iPhone-model, der som udgangspunkt minimum kan køre sidste års iOS-udgave, så du har en rimelig ny og opdateret enhed, der har nok kræfter, og i en lang periode fremover vil kunne køre alle dine apps. Hvis den aktuelle iOS-version er iOS 17, så skal du altså vælge en iPhone der som minimum understøtter iOS 16 for at komme i mål som eksempelvis med en iPhone 8 og iPhone 8 Plus.

Kan man stadigvæk bruge en app på en ikke-understøttet iPhone?

Selvom en enhed ikke er den nyeste og app-udbyderen ikke understøtter softwaren mere, er det ikke det dog ikke det samme som, at du om indehaver af en gammel enhed ikke stadigvæk kan blive ved med at bruge appen på den gamle enhed. Vi har tidligere beskrevet, hvordan du installerer og benytter en ikke-understøttet app på en gammel iPad, og denne vejledning kan du også bruge til at få en ikke-understøttet app til at fungere på din gamle iPhone, selvom app-udbyderen har trukket stikket til understøttelsen.

Nyere Ældre