10 hurtige tips til din MacBooks touchpad

Vi giver dig her 10 vigtige og praktiske touchpad-bevægelser, du kan benytte på din Mac.

Den lille smarte touchpad på din Mac, kan være med til at gøre mange ting meget lettere for dig i hverdagen. Men hvorfor ikke tage skridtet til at blive endnu mere effektiv med din touchpad.

Vi har samlet 10 uundværlige touchpad-bevægelser, som du kan bruge på din Mac.

Apples touchpad

Touchpad eller trackpad er en indbygget pegeenhed, som du siden 1995 har kunnet finde på alle Apple notebook computere. Med MacBook Air introducerede Apple en multi-touch trackpad, der understøtter forskellige bevægelser. Siden har ​​Apples implementeret denne i deres øvrige bærbare produkter. Siden 2015 er alle MacBooks født med en Force Touch touchpad, der er i stand til at registrere flere niveauer af tryk.

Betjening med bevægelser

Indtil videre har Apple oprettet 15 kendte bevægelser, som du kan gøre brug af, når du skal betjene en Multi-Touch touchpad. Vi skal være de første til at sige, at det ikke er alle af dem, der rammer målskiven lige godt. Men hvis du gerne vil blive endnu mere effektiv, når det kommer til at betjene det lille følsomme pegefelt, har vi samlet de 10 bedste bevægelser til dig. For nogle af disse bevægelser kan virkelig være til stor hjælp i hverdagen.

10 vigtige bevægelser

Vi vil herunder give dig en liste med de 10 vigtigste bevægelser til touchpad. Hvis du mestre disse 10 bevægelser er du godt på vej til at blive mere effektiv med dit pegefelt. Samtidig vil du opleve, at du reducerer belastningen på dine hænder. Selvom det godt kan tage et stykke tid at skulle huske dem alle, er de det værd. For du vil komme til at opleve at du vil kunne spare tid ved at bruge bevægelserne.

Nr. 1: Tryk for at klikke

Hvis det er første gang, du skal bruge touchpad, er det logisk at starte med at trykke med én finger for at klikke. Denne mest essentielle bevægelse giver dig mulighed for at klikke på linket tekst og billeder på websteder. Du kan også bruge det til at klikke på en udvalgt del af et dokument i et tekstbehandlingsprogram.

Hvis du dobbeltklikker med din finger, udfører du det, der højest sandsynligt er den mest brugte bevægelse. Det er nemlig på denne måde du kan åbne en fil, mappe eller app.

Nr. 2: Det sekundære klik (højreklik)

Når du har styr på at klikke og dobbeltklikke er du klar til næste skridt. I stedet for at trykke på Control og trykke med én finger for at højreklikke, kan du vælge at klikke/trykke med to fingre for at opnå det samme resultat. Ved at bruge det sekundære klik kan du være med til at reducere belastningen på området af hånden mellem tommel- og pegefinger.

Nr. 3: Scroll

Den næste vigtige bevægelse, som alle brugere af touchpad kender og bruger næsten lige så ofte som de trækker vejret er scroll, Denne bevægelse er når to fingre (typisk pegefinger og langfinger) glider op eller ned for at rulle websteder og dokumenter. Skyderen, der normalt findes i højre kant af skærmen på et websted eller en tekstbehandlingsside, er stadig praktisk, når der er mange sider, som du hurtigt vil scrolle forbi, men denne bevægelse vil være meget nyttig, når du du vil læse og scrolle på samme tid.

Nr. 4: Swip med tre fingre

I modsætning til de andre bevægelser skal først aktivere denne bevægelse. Det gør du ved at gå til Tilgængelighedsindstillinger i Systemindstillinger. Her kan du aktivere træk med tre fingre. For en mere ergonomisk bevægelse, end du måske er vant til at lave med din tommel- og pegefinger, kan du bruge tre fingre efterfulgt af et tryk eller klik for at trække og slippe elementer på din skærm.

Når du flytter tre fingre mod højre, altså swiper, så får du adgang til alle dine åbne programmer i stort format. Du kan altså med tre fingre swipe mellem apps/programmer og skriveborde. Du skal blot lige huske at gemme det arbejde, som du er i gang med, da du godt kan risikerer, at du ellers godt kan risikere at miste det.

Nr. 5: Zoom ind og ud

Hvis du bruger to fingre kan du vælge enten at knibe og derved zoome ind eller at strække dem for at zoome ud. Dette kan du både bruge på tekst eller billeder. Bare sørg for at vær forsigtig med ikke at zoome så langt ud, at du ser alle dine faner opdelt i små, separate vinduer.

Nr. 6: Smart zoom

En anden dobbeltfingerbevægelse, der kan hjælpe dig i hverdagen, er smart zoom. For at bruge denne skal du trykke med to fingre for hurtigt at zoome ind og derefter tilbage ud af en side eller et billede. Dette adskiller sig fra den førnævnte zoom ind eller ud, da der kun er én grad af zoom tilgængelig.

Nr. 7: Roter

Når det kommer til billeder, så kan det også være smart at kende bevægelsen, der lader dig rotere et billede. Du kan flytte to fingre rundt om hinanden i en cirkelbevægelse for at rotere billeder på din Mac. Dette er nyttigt i situationer, hvor det visuelle kan være mere interessant, hvis det præsenteres med en anden orientering. Det kan dog godt kræve lidt øvelse at udføre rotationer i helt fine intervaller. Men øvelse gør som sagt mester.

Nr. 8: Mission Control

Hvis du gerne vil have et overblikket over alt, hvad du har åbent er det Mission Control, du skal have fat i. Dette åbner du på din Mac ved at swipe op ad på musepladen med fire fingre. Herved får du adgang til alle åbne programmer, skrivebord og Dashboard i et samlet billedet. Det er et yderst nyttigt trick, hvis du arbejder med forskellige funktioner på samme tid. 

Nr. 9: Launchpad

Du kan gennemse din samling af apps på en overskuelig og visuel måde med Launchpad. Denne får du adgang til ved at knibe din tommelfinger og tre andre fingre sammen. Det er især praktisk, hvis du vil rydde op i dine apps for at gøre plads til nogle nye.

Nr. 10: Vis skrivebord

Flyt din tommelfinger og tre fingre fra hinanden for at få vist dit skrivebord. Du kan nemt få et lidt rodet og uoverskueligt skrivebord på din Mac, hvis du ikke hvis du ikke forholder dig til det en gang imellem. Både denne og den modsatte Launchpad-bevægelse kan begge være med til at hjælpe dig med sørge for at din Macs brugerflade altid er rengjort og ryddelig. 

Klar til arbejde

Hvis du bruger disse 10 bevægelser vil du kunne blive endnu mere effektiv til at bruge din Macs touchpad, når du arbejder. Det vil både hjælpe dig med at spare tid, men kan i lige så høj grad bruges for at afhjælpe overbelastning og museskader.

Hvis du gerne vil være endnu mere effektiv, har vi samlet de bedste tastaturgenveje til din Mac
Nyere Ældre