Du kan nemt dele WiFi-forbindelsen på din Mac, se hvordan

Sådan deler du dit WiFi fra din Mac med din iPhone eller en anden enhed ved hjælp af Internetdeling.

Hvis du er løbet tør for data på din iPhone eller det lokale WiFi-netværk bare ikke giver dig en anstændig forbindelse, så kan du vælge at gøre din Mac til et WiFi-hotspot og dele din forbindelse herfra.

Del dit WiFi

Der kan være mange grunde til, at du gerne vil lave dit eget WiFi-hotspot på din Mac. Det kan eksempelvis være, at kontorets WiFi bare ikke kan klare, at alle gerne vil have deres iPads og iPhones tilsluttet. Det kan også være, at du befinder dig på et hotel og oplever, at du ikke kan få adgang til at forbinde alle dine enheder til rummets WiFi på én gang. Men det kan også bare være fordi det er ved at være sidst på måneden og du er ved at løbe tør for data på din iPhone. 

Ligegyldigt om det er en af ovennævnte grunde eller noget helt andet, der er skyld i at du står og mangler forbindelse til nettet, så behøver du heldigvis ikke stoppe med at surfe. For du kan nemt og hurtigt oprette et hotspot fra din Mac. Så er det nemt at dele forbindelsen med andre enheder via WiFi. Vi vil vise dig, hvor nemt det egentlig er.

Skulle du være så uheldig, at du har glemt koden til dit WiFi? Så fortvivl ikke, for du kan finde koden til dit WiFi via din Mac.

Sådan deler du WiFi på Mac, hvis du har macOS Ventura

Der er lidt forskelle på, hvordan du skal dele dit WiFi alt efter, hvilket styresystem din Mac bruger. Hvis du har opdateret din Mac til at køre macOS Ventura, kan du gøre det på følgende måde:
 1. Du skal have en Ethernet forbindelse til din Mac
 2. Åbn Systemindstillinger på din Mac
 3. Vælg herefter punktet Generelt 
 4. Klik på Deling
 5. Klik derefter på ikonet for internetdeling
 6. Det kan være, at du bliver bedt om at godkende med Touch ID eller adgangskode
 7. Nu dukker en pop-up menu op på din skærm, her skal du vælge at du vil dele din forbindelse fra din Ethernet adapter
 8. I samme pop-up menu skal du vælge, at du vil dele den til computere, der bruger WiFi. Ordet 'computere' i denne pop-up menu dækker også over enheder som din iPhone og iPad
 9. Nederst i pop-up menuen skal du nu trykke på knappen WiFi indstillinger
 10. Indtast et navn til dit hotspot
 11. Vælg herefter en kanal. De høje tal giver 5 GHz-frekvensbåndet og giver et kraftigere signal end de lavere tal. Hvis du skal tilkoble lidt ældre elektronik med 2.4 GHz-forbindelser, skal du vælge de lave tal
 12. Indstil sikkerhed. Hvis du vælger WPA2/WPA3 får du bedre kompatibilitet
 13. Vælg en adgangskode til dit hotspot
 14. Klik på OK og pop-up menuen forsvinder
 15. Slå internetdeling til ved at trykke på kontakten ved siden af Internetdeling
Nu er dit WiFi-hotspot sat op på din Mac og klar til at blive delt af din iPhone eller andre enheder, som du gerne vil forbinde til internettet.

Sådan deler du WiFi på Mac, hvis du har tidligere version af macOS

Hvis du endnu ikke har opdateret dit styresystem på din Mac til macOS Ventura eller eller din Mac måske ikke er kompatibel med 2022-versionen af macOS, så ser de trin, du skal igennem lidt anderledes ud. Du kan stadig sagtens vælge at lave et hotspot på din Mac. Du kan gøre det på følgende måde:
 1. Du skal have en Ethernet forbindelse til din Mac
 2. Åbn Systemindstillinger på din Mac
 3. Vælg herefter Deling
 4. Klik derefter på ikonet for internetdeling
 5. Det kan være, at du bliver bedt om at godkende med Touch ID eller adgangskode
 6. Nu dukker en pop-up menu op på din skærm, her skal du vælge at du vil dele din forbindelse fra din Ethernet adapter
 7. I samme pop-up menu skal du vælge, at du vil dele den til computere, der bruger WiFi. Ordet 'computere' i denne pop-up menu dækker også over enheder som din iPhone og iPad
 8. Nederst i pop-up menuen skal du nu trykke på knappen WiFi indstillinger
 9. Indtast et navn til dit hotspot
 10. Vælg herefter en kanal. De høje tal giver 5 GHz-frekvensbåndet og giver et kraftigere signal end de lavere tal. Hvis du skal tilkoble lidt ældre elektronik med 2.4 GHz-forbindelser, skal du vælge de lave tal
 11. Indstil sikkerhed. Hvis du vælger WPA2/WPA3 får du bedre kompatibilitet
 12. Vælg en adgangskode til dit hotspot
 13. Klik på OK og pop-up menuen forsvinder
 14. Slå internetdeling til ved at trykke på kontakten ved siden af Internetdeling
 15. Bemærk, at der hvor du normalt vil se, at du har et WiFi-signal, ser du et ikon med en pil, der angiver, at du deler din forbindelse
Nu har du sat dit WiFi-hotspot op på din Mac og du er klar til at dele dit internet med din iPhone eller andre enheder.

Sådan tilgår du det hotspot, du har oprettet

Når du er kommet så langt, at du har konfigureret dit hotspot, vil det næste skridt være, at du skal oprette forbindelse til det netværk, du har oprettet på din Mac fra dine andre enheder. Det kan både være, at du har behov for, at det er din iPhone eller din iPad, der skal have forbindelse til internettet. Men det kan også være, at det er en anden Mac, du vil dele din forbindelse med. Vi gennemgår her, hvordan du kan tilgå dit nye hotspot.

Tilgå hotspottet fra din iPad eller iPhone

Hvis det er en iPhone eller en iPad, du vil dele forbindelsen med, kan du gøre det på følgende måde:
 1. Åbn menuen på din iPhone eller iPad
 2. Gå til Indstillinger
 3. Vælg WiFi
 4. Nu kan du vælge det netværk, du lige har oprettet
 5. Indtast den adgangskode, du har angivet
Så skulle du have forbindelse til internettet og være klar til at surfe løs på din iPhone eller din iPad.

Tilgå hotspottet fra en anden Mac

Hvis det derimod er en anden Mac, du vil give adgang til dit nye hotspot, kan du gøre det på følgende måde:
 1. Åbn din Mac
 2. Tryk på WiFi ikonet øverst på skærmen
 3. Nu kan du vælge det netværk, du lige har oprettet
 4. Indtast den adgangskode, du har angivet
Nu er din anden Mac forbundet til internettet via det hotspot, du tidligere har oprettet. Du er så klar til at bruge begge Mac computere på nettet.

Sådan oprettes et Mac WiFi hotspot uden Ethernet

I det ovenstående eksempel, har vi taget udgangspunkt i, at du valgte at tilslutte din Mac via en Ethernet-forbindelse inden du oprettede et hotspot. Men der kan også være tilfælde, hvor du ikke kan gøre dette. Det kan eksempelvis være,  hvis du ikke har en Ethernet-forbindelse, eller hvis din Mac ikke en Ethernet-port. Det kan også være, hvis du bare ikke har lyst til at få en adapter, endsige tilslutte en kabelforbindelse til din Mac.

Uanset hvad grunden er, så kan du stadig godt have behov for at oprette et WiFi hotspot på din Mac. Men desværre kan din Mac ikke dele en internetforbindelse fra WiFi ved hjælp af WiFi. Det er vel at mærke medmindre du har købt ekstra tilbehør.

Mens det indbyggede netværkskort i din Mac kan nemlig kun gøre én af to ting. Det kan enten oprette forbindelse til WiFi eller det kan være vært for sit eget netværk, altså et oprettet hotspot. Men du kan vælge at købe en netværksadapter til dit WiFi. Hermed gøres det muligt for den ene netværksgrænseflade at modtage WiFi forbindelse til din Mac, mens den anden genudsender den fra din Mac. 

Når din netværksadapter til WiFi er tilsluttet og installeret, skal du følge ovenstående instruktioner og blot vælge en af dine to WiFi adaptere i stedet for den Ethernet-forbindelse, der blev brugt i eksemplet.

Sådan deler du internet fra Mac til iPhone via Bluetooth

Men det kan jo godt være, at du ikke lige føler for at skulle til at punge ud for en netværksadapter til WiFi. Er du så helt uden muligheder? Nej, der er heldigvis stadig et alternativ, du kan bruge. Men du skal dog være opmærksom på, at dette alternativ ikke vil være lige så hurtig som WiFi og muligvis ikke er kompatibel med helt så mange enheder. Det skyldes, at du i stedet for at bruge WiFi til at dele din internetforbindelse kan vælge at bruge Bluetooth. Eller rettere sagt, så kan du bruge Bluetooth PAN (Personal Area Network).

Når du skal oprette forbindelse, vil det tage lidt længere tid, da du skal igennem hele Bluetooth-parringsprocessen. Men det er et godt alternativ, hvis du ikke vil købe ekstra tilbehør til din Mac. Metoden skulle også fungere med de fleste smartphones og tablets.

Du skal stort set følge den samme instruktion som beskrevet tidligre. Dog skal du være opmærksom på, at du skal vælge Bluetooth PAN i feltet "Til computere, der bruger", når du skal konfigurere et internetdelingsnetværk.

Tilgå Bluetooth-netværket fra din iPad eller iPhone

Når du er kommet så langt, at du har konfigureret dit Bluetooth-netværk, vil det næste skridt være, at du skal oprette forbindelse hertil. Det kan du gøre på følgende måde, hvis det er din iPhone eller din iPad, du gerne vil dele forbindelsen med:
 1. Sørg for at Bluetooth er slået til på din Mac
 2. Åbn menuen på din iPhone eller iPad
 3. Gå til Indstillinger
 4. Vælg Bluetooth og sørg for, at Bluetooth er slået til
 5. Gå tilbage til Indstillinger
 6. Vælg punktet Mobildata og  tryk på Personal Hotspot
 7. Nu skal du parre din iPhone eller iPad med din computer
 8. Åbn  Bluetooth i Systemindstillinger på din Mac
 9. Rul ned i menuen indtil du ser din iPhone, og klik derefter på Opret forbindelse
 10. En kode vises på begge dine enheder, klik på Par på din iPhone for at parre begge enheder
 11. Nu fremkommer et blåt Bluetooth ikon øverst til venstre på skærmen på din iPhone
 12. På din Mac viser det sædvanlige symbol, der viser Wi-Fi, en pil
 13. På din iPhone skal du gå til WiFi og finde den Mac, du vil linke til
 14. På din iPhone vil du se muligheden for at deltage i Personal Hotspot, tryk på Deltag
 15. Indtast adgangskoden, hvis du har valgt en sådan
Nu skulle du gerne have adgang til internettet via Bluetooth på din iPhone eller iPad. 

Vælg din favorit

Nu har vi gennemgået et par forskellige måder, hvorpå du kan vælge at dele dit internet fra sin Mac til andre enheder som eksempelvis en anden Mac, en iPhone eller en iPad.

Du kan selv vælge, hvilken måde, du gerne vil benytte dig af. Det kan være, at du finder en af metoderne nemmere at arbejde med end de andre. Det kan også være, at du mangler noget ekstra tilbehør, for at kunne bruge alle metoderne. 

Men nu har du i hvert fald nogle forskellige muligheder at vælge imellem. Så vælg din favorit eller skift mellem de forskellige metoder. Det er helt op til dig.
Nyere Ældre