Safari bliver ved med at gå ned - se vores fix

 

Det er frustrerende, når Safari bliver ved med at fryse fast på Mac. Se her, hvad du skal gøre, hvis Safari bliver ved med at gå ned på din Mac.

Et problemer som opstår med mellemrum for Mac-brugere er, at internetbrowseren Safari fryser fast. Det kan der være flere årsager til, som vi vil kigger lidt nærmere på her. Vi vil også komme med forslag til, hvordan du kan løse problemet.

Hvorfor fryser Safari fast?

Nogle af de typiske årsager til, at Safari-browseren fryser fast eller går ned på din Mac er:
 • Mac er angrebet af virus eller malware
 • Safari indeholder defekte plugins eller udvidelser
 • Mac indeholder defekte installationsfiler eller apps
 • Safari besøger en hjemmeside med dårlig kodning
Det kan altså være en af ovenstående problemer, der er skyld i, at din Mac ikke kan køre Safari. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er en udtømmelig liste, så der kan også være andre ting, der kan være skyld i problemet.


Sådan stopper du Safari i at fryse fast

Der findes naturligvis ikke en 100% skudsikker løsning, der kan forhindre Safari i at gå ned, men der findes et par tips, som vi kigger på her. Disse tips kan være med til at reducere antallet af gange som Safari fryser fast.

1. Tving Safari til at afslutte og lav en genstart

En af de første ting man som bruger skal forsøge, når Safari fryser fast, er at tvinge browseren til at lukke ned og bagefter lave en genstart af Safari. For at tvinge Safari til en nedlukning, skal du følge disse trin:
 1. Gå til Apple
 2. Vælg Force Quit i menulinien
 3. Klik på Safari
 4. Klik derefter Force Quit
Nu tvinges Safari til at afslutte, og når browseren er lukket ned, så klikker på på appen igen, og ser om  problemet er løst.

Du kan altid tvinge en hvilken som helst app til at stoppe ved at trykke på disse tastaturgenveje på Mac: Option + Command + Esc.

2. Foretag en genstart af Mac

De mulige tekniske og evt. fejl problemer, som forårsager, at Safari fryser fast, kan mange gange kureres med noget så simpelt som en gentart af enheden. For at genstarte din Mac skal du gøre følgende: 
 1. Åbn menuen Apple 
 2. Vælg Genstart i menulinien
Nu vil din Mac genstarte og problemet vil måske være løst.

3. Opdater macOS og Safari

Det er altid en god idé at sørge for at din Mac til enhver tid er opdateres med de sidste rettelser og sikkerhedsopdateringer fra Apple, da problemet med at Safari lukker ned, kan skyldes en softwarefejl, der kan rettes med en opdatering af din enhed. Du søger efter macOS-opdateringer ved at gøre følgende:
 1. Åbn Indstillinger 
 2. Vælg Generelt 
 3. Herefter vælges Softwareopdatering, hvor du kan se, om der er tilgængelige opdateringer
Hvis du under dette punkt finder tilgængelige opdateringer, bør du om installere dem.

4. Slet cache-filer i Safari

Når du besøger et hjemmeside for første gang, så downloader din Safari-browser dataene fra webstedet, hvilket får hjemmesiden til at indlæse hurtigere, næste gang du besøger siden. Det er muligt, at det er din cache, der er årsagen til at Safari bliver ved med at gå ned på grund af størrelsen eller fordi, der er blevet lageret en tvivlsom fil. For at rydde historikken i Safari, skal du gøre følgende:
 1. Åbn Historik 
 2. Vælg Ryd historik i menulinien 
 3. Nu kan du slette hele historikken fra begyndelsen
Dette kan være med til at afhjælpe problemet.

5. Deaktivering af Safari-udvidelser

Årsagen til at Safari fryser fast skyldes en Safari-udvidelse i form af et defekt plugin, som forstyrrer browser-operationerne. Du kan starte med at deaktivere browserudvidelserne en for en for at se, hvilket plugin, der evt. forårsager problemet, og herefter kan du slette den pågældende Safari-udvidelse for altid. Finder du i processen forældede udvidelser og udvidelser, som du ikke genkende, så bør du slette dem med det samme. Følg disse trin for at deaktivere trediepartsudvidelser eller udvidelser: 
 1. Gå til indstillinger i Safari
 2. Under listen med muligheder klik på Udvidelser
 3. Fravælg afkrydsningsfeltet ud for de udvidelser, du vil slå fra
 4. For at afinstallere en udvidelse skal du klikke på den og herefter klikke på knappen Afinstaller
Nu skulle du ikke længere opleve, at Safari går ned på grund af ustabile Safari-udvidelser.

6. Foretag en kørsel med Diskværktøj

Et nyttigt værktøj på din Mac er appen Diskværktøj, som også kan være nyttig, når du har problemer med at Safari fryser fast. Programmet kan nemlig være nyttigt i situationer som disse, når en app opfører sig forkert eller går ned. For at lave en kørsel med Diskværktøj, skal du følge disse trin:
 1. Gå til Hjælpeapps i Finder
 2. Klik på Diskværktøj
 3. Vælg dit primære drev typisk Macintosh HD
 4. Klik på Førstehjælp i øverste højre hjørne
 5. Vælg Kør i pop-up beskeden
 6. Afvent at Diskværktøjet afslutter sin kørsel
Hvis dette ikke afhjælper problemet, kan du prøve at gå videre til næste punkt, hvor din Mac startes i fejlsikret tilstand.

7. Start Mac i fejlsikret tilstand

Hvis du har behov for at finde ud af, hvorfor Safari går ned og fryser fast, kan du muligvis finde svaret ved at opstarte enheden i fejlsikret tilstand, der kan være med til at belyse problemet. Der er forskel på, hvordan du starter en Mac i fejlsikret tilstand, hvis du har en Mac med Intel-processor eller en Mac med Apple Silicon-processor.

Hvis du har en Mac med Intel-processor, så foretager du en opstart i fejlsikret tilstand ved at følge disse trin:
 1. Genstart din Mac, eller tænd den.
 2. Tryk herefter straks på Shift-tasten, og hold den nede, indtil du ser et log ind-vindue
 3. Log ind på din enhed
 4. Du bør se fejlsikret tilstand i menulinjen, selvom du muligvis også bliver bedt om at logge ind to gange

Har du derimod en Mac med Apple Silicon-processor, så foretager du en opstart i fejlsikret tilstand ved at følge disse trin:
 1. Luk din Mac ned ved at gå til Apple > Luk ned og afvent atenheden lukker helt ned
 2. Tryk på afbryderknappen på din Mac, og hold den nede indtil meddelelsen Indlæser startindstillinger kommer frem
 3. Vælg dit drev
 4. Tryk derefter på Shift-tasten og hold den nede
 5. Klik på Fortsæt i fejlsikret tilstand
 6. Din enhed genstarter automatisk, og du bør se ordene Safe Mode i menulinien
Nu starter du Safari op, og hvis Safari fungerer normalt i fejlsikret tilstand, kan det være trediepartssoftware, udvidelser eller visse startfiler, som forårsager problemerne med, at Safari-browseren fryser fast og går ned.

8. Lav en ny brugerprofil

Du kan prøve at oprette en ny brugerprofil, hvilket hvilket muligvis kan løse problemet med Safari-nedbrud fremadrettet. Der kan være tale om et specifikt problem er knyttet til en brugers profil, hvilket betyder, at oprettelse af et nyt måske kan løse det specifikke problem. For at oprette en ny profil i Safari på Mac skal du følge disse trin:
 1. Åbn Safari
 2. Gå til Safari i menulinien
 3. Vælg Indstillinger
 4. Gå til fanen Profiler, og vælg Ny profil
 5. Udfyld de relevante oplysninger og klik på Opret profil
Hjælper dette ikke, kan du prøve at gå videre til næste punkt, hvor der tjekkes for virus og malware.


9. Tjek Mac for virus og malware

En Mac er som udgangspunkt en utrolig sikker enhed, hvor det ikke burde være nødvendigt, at benytte et antivirusprogram. Men som en sidste mulighed, hvis du ikke kan løse problemet med at Safari fryser fast på anden måde, så kan du prøve at installere et antivirusprogram og scanne din Mac for eventuelle vira og malware. der findes mange forskellige Cleaner-programmer, som du kan bruge for at få renset og rengjort din Mac.

Nyere Ældre