Geniale tastaturgenveje alle Mac-ejere bør kende!

Lær disse praktiske Mac-tastaturgenveje for at opnå hurtigere adgang til værktøjer, funktioner og processer på din Mac.

Er din Mac dit primære arbejdsredskab i hverdagen, så gør du dig selv en stor tjeneste og minimerer antallet af museklik ved at begynde at bruge tastaturgenveje på dit Mac-tastatur.

Det er hurtigere end at skulle benytte de indbyggede menuer i macOS og samtidig reducerer du sandsynligheden for at få museskader radikalt.

Fordele ved at benytte tastaturgenveje på din Mac

Tastaturgenveje kan primært hjælpe dig med at udføre opgaver hurtigere på din Mac, da du ikke behøver navigere gennem menuer eller klikke med musen. Derudover kommer du også til at arbejde mere effektivt på din Mac, da du kan udføre flere handlinger på samme tid ved at bruge tastaturgenveje, hvilket i sidste ende er med til at øge din produktivitet. For personer med visse handicap kan tastaturgenvejene være ekstra nyttige, da de kan gøre det lettere for disse personer at bruge Mac-computeren.

Her får du vores vejledning til, hvordan du anvender tastaturgenveje for nogle af de mest brugte værktøjer, funktioner og handlinger på din Mac.

1. Tastaturgenveje til skærmprint på din Mac

Vi viser her Mac-tastaturgenveje til, hvordan man man laver et print af hele skærmen, udvalgte dele af skærmen og udvalgte vinduer på skærmen.

Sådan tager du et skærmbillede af hele skærmen

Når du skal tage et skærmbillede i fuld skærm, så skal du trykke på kommando + skift + 3.

Sådan tager du et skærmbillede af et valgt vindue

For at tage et skærmbillede af et specifikt vindue åbent på dit skrivebord, vælg vinduet, tryk på kommando + skift + 4, og tryk derefter på mellemrumstasten. Når vinduet er markeret, klik med musen eller trackpad for at tage skærmbilledet.

Sådan tager du et skærmbillede af et bestemt sted på skærmen

For at tage et skærmbillede af et specifikt område på din skærm, tryk på kommando + skift + 4, og klik og træk derefter krydset over det område, du ønsker at fange. Slip musen eller trackpad, når du har markeret det ønskede afsnit.

2. Tastaturgenveje til apps på din Mac

Vi viser her Mac-tastaturgenveje til, hvordan man åbner en app, lukker en app, skifter mellem apps og afslutter en app og endelig tvinger en app til at lukke ned.

Sådan åbner du en app

For at åbne en ny app på din Mac, tryk på kommando + t , men vær opmærksom på, at ikke alle apps understøtter brugen af fanekontrolelementer.

Sådan afslutter du en app

For at afslutte en app helt på din Mac skal du trykke på kommando + q.

Sådan skifter du mellem åbne apps

Din Mac har en indbygget værktøj til skift mellem åbne applikationer, som du kan bruge til at skifte hurtigt mellem åbne applikationer. Tryk på kommando + tab for at aktivere den, og brug derefter venstre eller højre piletast til at navigere mellem de åbne applikationer.

Sådan tvinger du en app til nedlukning

Hvis den pågældende app, som du bruger, fryser fast eller stopper med at reagere, så kan du tvinge den til at lukke ved at trykke på kommando + option + esc.

3. Tastaturgenveje til kopiere, indsætte, klippe og fortryde

Når du arbejder i et dokument, en e-mail, en besked eller et hvilket som helst program, der tillader tekstindtastning, kan det være nødvendigt at kopiere, indsætte og klippe indhold eller fortryde en tidligere handling. Vi viser her Mac-tastaturgenveje til, hvordan man kopierer, indsætter og klipper indhold og fortryder en tidligere handling. 

Sådan kopierer du indhold

For at kopiere indhold på din Mac skal du trykke på kommando + c.

Sådan markerer du alt

For at markere alt i et dokument, så du kan kopiere det over i et andet dokument eller app, skal du trykke på kommando + a.

Sådan indsætter du indhold

For at indsætte indhold på din Mac skal du trykke på kommando + v.

Sådan klipper du indhold

For at klippe indhold på din Mac skal du trykke på kommando + x.

Sådan fortryder du en handling

For at fortryde en tidligere handling på din Mac skal du trykke på kommando + z.

4. Tastaturgenvej til at finde ord og udtryk i et dokument, hjemmeside og app på din Mac

Du kan nemt søge efter og fremhæve ord og sætninger i enhver applikation, der understøtter søgefunktionen Find ved at bruge den indbyggede genvej, hvor du skal trykke på kommando + f.
Nyere Ældre