14 smarte tips til Apples TV-boks

Vi giver dig 14 uundværlige tips til, hvordan du kan optimere din Apple TV-boks.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi synes at Apple TV 4K er den bedste streamingboks til dit tv. For Apple har lavet en meget avanceret streamingboks, der har rigtig mange funktioner, der gemmer sig lige under overfladen. Spørgsmålet er bare, om du så har fundet alle de smarte funktioner? For nogle af dem er gemt godt væk bag de glatte og strømlinede sider.

Vi giver dig her 14 tips til, hvordan du kan optimere din Apple TV-boks.

Du kan både bruge vores tips, hvis du er ny Apple TV-bruger eller hvis du bare gerne vil vide lidt mere om, hvilke funktioner, der kan gøre din brug af Apples TV-boks lidt bedre.

Tip nr. 1: Vælg din øverst række med omhu

Du kan vælge dine fire yndlingsprogrammer i den øverste række på Apple TV. På den måde er det dine fire favoritter du bliver præsenteret først for, når du tænder for dit Apple TV.

En anden fordel er, at på Apple TV får din øverste række af apps særbehandling med mulighed for at fremhæve indhold direkte på startskærmen. Det er dog ikke alle apps, der drager fordel af denne funktion. Derfor kan du med fordel vælge at dedikere den øverste linje til dem, der gør det. Blandt andet Netflix, Sky Showtime og DRTV er gode til at udnytte denne funktion.

Du kan nemt og hurtigt flytte rundt på apps på dit Apple TV ved hjælpe af fjernbetjeningen. Du flytter apps i den øverste række ved at rulle frem til den ønskede app og klikke på den og hold touchpaden nede indtil appen begynder at ryste. Nu har du markeret den ønskede app og kan flytte dens placering. Du flytter den til det ønskede sted med pegefeltet på remoten. Når du har fundet det rette sted, hvor du ønsker din app placeret, trykker du en enkelt gang på touchpaden igen.

Tip nr. 2: Sorter dine apps

Det kan godt blive en lidt uoverskuelig opgave at vælge på dit Apple TV, hvis du ikke har sorteret dine apps. Så det kan du med fordel gøre. Så får du dem i den rækkefølge, som du helst vi have dem. 

Det kan være, at du gerne vil oprette mapper på dit Apple TV. Det kan du eksempelvis gøre for at lave udvalget af downloadede apps mere overskueligt. I hver mappe kan du samle det antal apps, der giver mening for dig. Et eksempel kan være, at du samler spil eller streaming apps i en mappe.

Igen skal du bruge fjernebetjeningen. Du skal klikke på den ønskede app og hold touchpaden nede indtil appen begynder at ryste. Tryk herefter på knappen afspil/pause. Du vil nu se en mulighed for at oprettet en ny mappe til appen eller flytte den til en anden eksisterende mappe på dit Apple TV. 

Tip nr. 3: Slet og skjul TV apps

Der er rigtig mange apps, som du kan vælge at downloade til dit Apple TV. Derfor kan det også nemt være, at du får downloadet en app fra App Store, som du ikke længere har brug for. For overblikkets skyld, kan det være en god idé at slette apps du ikke bruger. 

Hvis du gerne vil slette en app fra startskærmen på Apple TV 4. generation, som du selv har hentet i den tilknyttede App Store, så skal du med fjernbetjeningen klikke på den ønskede app og holde touchpaden nede, hvorefter du trykker på afspil/pause. Vælg herefter slet i Apple TV menuen. Metoden virker kun med apps som du selv downloadet på Apple TV. 

Hvis du gerne vil slette nogle af de præ-installerede apps, så er det ikke altid muligt. Du kan derimod vælge at oprette en mappe, som du kan skjule dem i. Vi henviser til fremgangsmåden i afsnittet med oprettelse af mapper. 

Tip nr. 4: Spring Apple TV-appen over

Som standard vil et tryk på Home-knappen på din fjernbetjening føre dig til Apples TV-app. Denne fungerer som en universel guide til streamingtjenester. Derfra kan du trykke endnu en gang på knappen Home, så vil du se din liste over apps.

Hvis du hellere bare vil springe direkte til oversigten over apps, kan du godt indstille dit Apple TV til at gøre dette. Du skal blot gøre følgende:
 1. Åbn appen Indstillinger
 2. Vælg fjernbetjeninger og enheder 
 3. Derefter skal du klikke på TV-knap, så der står Startskærm i stedet for Apple TV-app 
Nu vil et tryk på Home knappen lede dig direkte til oversigten over apps. Du kan stadig få adgang til Apple TV-appen via et ikon på startskærmen.

Tip nr. 5: Føj "Se videre" til din startskærm

Du kan få endnu hurtigere adgang til film og serier, du som du følger med i, direkte fra startskærmen på dit Apple TV. Først skal du sikre dig, at den app, du gerne vil benytte, står i den øverste række på din startskærm. Herefter skal du gøre følgende:
 1. Åbn appen Indstillinger 
 2. Vælg apps 
 3. Herefter vælges tv
 4. Klik på øverste række i denne menu, så der står Føj til Næste
Når du nu vender tilbage til startskærmen, vil du kunne se en forskel. For når du fremover fremhæver TV-appen, får du vist en række med dine senest sete film og serier. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle apps, der understøtter denne mulighed.

Tip nr. 6: Få mest muligt ud af tv-appen

Hvis du vælger at gøre brug af tip nr. 5 og indsætte de serier, du gerne vil have fremhævet, så kan du lige så godt også vælge at få mest muligt ud af Apples samlede tv-guide. Det gør du ved løbende at opdatere dine ønsker, når det kommer til, hvad du gerne vil have præsenteret. For selvom film og serier, som du begynder at se, automatisk føjes til, så kan du også sagtens vælge at tilføje dem manuelt. Det gør du ved at trykke længe på et element og derefter vælge Føj til Næste. Omvendt kan du trykke længe på et hvilket som helst element i rækken Kø for at markere en episode som set eller fjerne den helt fra listen. 

På den måde kan du vælge og vrage mellem serier og film. Du får derfor altid den mest opdaterede præsentation, når du fremhæver dine tv-apps.

Tip nr. 7: Drop tastaturet med én linje

Når du skriver med fjernbetjeningen på dit Apple TV, foregår det med det standard tastatur, der er på dit Apple TV. Dette tastatur propper hvert bogstav i en række, og du skal hele tiden gå frem og tilbage for at skrive. Hvis du synes, at dette tastatur er uhensigtsmæssigt, kan du i stedet vælge at bruge Apple TV'ets tastatur med flere linjer. Du kan vælge at skifte tastatur ved at gøre følgende:
 1. Åbn appen Indstillinger
 2. Vælg Generelt
 3. Herefter vælges Tastatur
 4. Vælg Gitter
Nu vil du opleve, at tastaturet fremstår som et gitter i stedet for en lang linje, når du skriver på dit Apple TV.

Tip nr. 8: Behersk løbehjulet

Når du bruger din fjernbetjening til dit Apple TV kan du vælge at bruge muligheden for at spole frem eller tilbage i en film med en cirkulær bevægelse rundt om retningspuden. Hvis du vil bruge dette trick, skal du først du sætte filmen på pause som du plejer med din fjernbetjening. Hold derefter fingeren på retningspuden uden at klikke ned, indtil der dukker et ikon op på din skærm. Først da kan du rotere frem og tilbage for at spole tilbage og spole fremad.

Tip nr. 9: Start film, serier og kanaler med stemmekommando

I stedet for at navigere rundt på dit Apple TV med din fjernbetjening, kan du vælge at bruge stemmekommando via Siri. Prøv at bruge kommandoer som "Se Yellowstone på Sky Showtime" og Siri begynder at afspille videoen direkte i den relevante app.

Når du startet en serie eller film, kan du også vælge at bruge stemmekommandoer under selve afspilning. Du kan eksempelvis bede om at spole tilbage eller spole. Du kan også sige "Hvem spiller i dette?" Så vil du få præsenteret en liste over skuespillere.

Tip nr. 10: Indtast adgangskoder med stemmen

Det kan nogle gange tage rigtig lang tid og indtil flere forsøg at få en adgangskode indtastet korrekt på dit Apple TV. Men når du logger ind på en ny app, kan du også vælge at holde Siri-knappen nede og i stedet diktere dine oplysninger et bogstav ad gangen. Dette kan være meget hurtigere end at rulle gennem skærmtastaturet.

Tip nr. 11: Indstil lys eller mørk tilstand

Dit Apple TV har lige som eksempelvis din iPhone en baggrund. Du kan selv vælge, om du foretrækker en mørk baggrund i stedet for en lys. For du kan nemlig selv skifte visningstilstand på dit Apple TV. Du skal blot gøre følgende:
 1. Åbn appen Indstillinger
 2. Vælg Generelt
 3. Herefter vælges udseende som du kan vælge lys, mørk eller automatisk
Den lyse og den mørke baggrund giver næsten sig selv. Hvis du vælger automatisk, skifter baggrunden automatisk til mørk tilstand om natten, hvorimod den er lys om dagen.

Tip nr. 12: Konfigurer en personlig fotopauseskærm

Der medfølge nogle meget flotte pauseskærme med Apples TV-boks. Men det kan jo også være, at du gerne vil se personlige fotos i stedet. Dette kan du sagtens indstille. Du skal blot gøre følgende:
 1. Åbn appen Fotos
 2. Vælg et af dine delte albums
 3. Herefter skal du vælge Indstil som pauseskærm
Du kan kun vælge at billede, hvis du bruger iCloud-fotos og har oprettet et fælles album. 

Tip nr. 13: Send musik og video med AirPlay

Hvis du gerne vil høre musik på dit Apple TV er der slet ingen grund til at række ud efter fjernbetjeningen, hvis du allerede har en iPhone eller iPad i hånden. Du kan nemlig vælge at trykke på AirPlay-knappen i de fleste video- eller musikapps - og derefter vælge dit Apple TV fra enhedslisten. Nu vil dine medier blive afspillet på dit tv. Du kan også spejle din mobilskærm ved at stryge ned fra øverste højre hjørne og derefter vælge punktet Skærmspejling.

Tip nr. 14: Lad dit tv styre HDR og opdateringshastighed

Som standard udsendes Apple TV med det maksimale dynamiske område og opdateringshastighed, som dit tv tillader. Dette sker også selvom indholdet ikke nødvendigvis understøtter HDR eller hvis det bruger en anden opdateringshastighed. Du kan i stedet vælge at dit tv skal styre disse indstillinger, så outputtilstanden altid matcher det indhold, der afspilles.

Hvis du vil ændre disse indstillinger, skal du gøre følgende:
 1. Åbn appen Indstillinger 
 2. Gå til video og lyd 
 3. Her kan du vælge at matche indhold og derefter slå Match dynamisk område og Match billedhastighed til 
Du skal ikke blive forskrækket, hvis dit tv kan blinke en sort skærm, hver gang du skifter tilstand. Det er helt normalt.

Klar til at se tv

Nu er du klar til at indstille dit Apple TV, så du får det optimale ud af boksen. Så nu er du klar til at spille eller streame på den lille smarte boks. Du kan få rigtig mange timers underholdning med den smarte TV-boks og du kan endda se nogle ting gratis på Apple TV Plus.
Nyere Ældre