Få adgang til de nyeste macOS-versioner før andre

Brænder du også for at komme i gang med at benytte den nye macOS-udgave på din MacBook behøver du ikke vente på den officielle udrulning.

Få fingrene i de nyeste versioner af macOS på din MacBook før alle andre ved at blive Apple beta tester. Vi har lavet en lille vejledning om, hvordan du gør.

Nyt macOS fra Apple

Det er nok ikke ny viden for dig, at Apple lancerer en ny version af deres macOS-operativsystem til iMac og MacBook computere en gang imellem. Du skal være opmærksom på, at ældre Mac-modeller muligvis ikke understøtter de nyeste macOS-opdateringer. Det er derfor en god idé at kontrollere, om din specifikke Mac-model er kompatibel med den nyeste macOS-version. Derfor kan det være relevant for dig at undersøge, hvor længe Apple understøtter din Mac-model. 

Hvis du gerne vil have adgang til den nyeste macOS-opdatering, men din Mac ikke opdateres, vil du blive stoppet i processen. For du vil slet ikke blive præsenteret for, at der er nye macOS versioner, som du kan downlade og installere. Men heldigvis er du ikke nødsaget til at købe en nyere model. For er du rigtig glad for din ældre computer, kan du med lidt knofedt godt installere det nyeste macOS på en gammel Mac.

Har du derimod en Mac-model, der godt kan opdateres til den næste macOS fra Apple, men er dit problem, at du slet ikke kan vente, så er det en helt anden sag. Men her har vi heldigvis også et godt råd til dig. For du kan nemlig godt få fingrene i det nyeste og endnu ikke udgivne macOS. For inden den endelige version af et nyt macOS rulles ud, kører Apple i en periode med en beta version af dette macOS. 

Beta version af macOS

Brænder du også efter at være en af de allerførste til at bruge de nye versioner af macOS fra Apple? I så fald kan du vælge at installere beta udgaven på din Mac. Ved at gøre dette får du adgang til det endnu ikke udgivne macOS længe inden det officielt er tilgængeligt og måske før alle dine venner.

Inden du vælger at installere en beta version af macOS, skal du dog lige være opmærksom på, at en beta version er en udgave, der endnu ikke er testet helt igennem. Det betyder med andre ord, at denne udgave alt andet lige altid være mere ustabil end den endelige version. Derfor bør du tænke dig godt om, inden du vælger at installere en beta version af macOS på din computer. Specielt først i selve betaudviklingen, kan det være forbundet med stor risiko, hvis du vælger at bruge systemet. Men under alle omstændigheder, er det på denne måde, at du kan tyvstarte med at bruge det nyeste macOS på din computer.

Udvikler eller offentlig beta version af macOS

Det er ikke noget nyt, at Apple åbner op for Developer Beta version af macOS inden den endelige version bliver lancerer. Det er dog forholdsvis nyt, at Apple vælger at versionen også er tilgængelig for alle os, der ikke er betalende medlemmer af Apples Developer Program. 

Derfor kan du nu vælge at oprette en grundlæggende gratis udviklerkonto og herefter downloade macOS developer versionen. Vi guider dig igennem selve oprettelsen længere nede. Det er helt op til dig selv, om du vælger at downloade developer versionen eller beta versionen af macOS eller om du alternativt vil vente til den officielle frigivelse af det næste macOS.

Der er nogle forskelle på de offentlige betaversioner og udviklerbetaversionerne når det kommer til nyeste version af macOS. Den første forskel er udgivelsesdatoen. For hvor udviklerbetaversionerne bliver frigivet først, så må du vente lidt længere på de offentlige betaversioner. Grunden til, at udviklerbetaversionerne udkommer først, er at de er henvendt til de udviklere, der skal bruge den nyeste macOS hurtigst muligt. Disse versioner er ikke altid så stabile som de offentlige betaversioner, der først kommer lidt senere. Her har Apple nemlig nået at rette flere eventuelle fejl, der er blevet opdaget. Der er i begge tilfælde tale om betaversioner og dette er noget, du skal tage med i dine overvejelser, inden du installere programmet.

Apple beta tester

Hvis du gerne vil have adgang til Apples beta versioner, bør du oprette dig som deltager i Apples betaprogrammer. Tidligere kunne du som almindelig forbruger ikke få adgang til beta versionerne fra Apple. Det var kun for de få udvalgte. Nemlig dem, der skulle bruge beta versionen til udvikling af eksempelvis apps, der skal virke sammen med det nyeste macOS.

Men nu har Apple givet mere adgang til deres betatestprogram. De har nemlig valgt at gøre det offentligt, åbent for alle og til med gratis at tilmelde dig. På den måde kan du være med til at teste Apples forskellige beta versioner. Alt, hvad det kræver, er at du har et gyldigt Apple ID eller en iCloud-konto, for at kunne oprette dig som beta tester. Hvis det er noget for dig, kan du besøge Apple Beta Software Program-siden og tilmelde dig.

Derved kan du både få adgang til beta versioner af iOS samt macOS.

Sådan får du en gratis udviklerkonto

Hvis du gerne vil have fingene i det nyeste macOS som én af de første, skal du som nævnt overfor, opretter en gratis udviklerkonto. En sådan konto kan du blandt andet oprette via din iPhone:
 1. Hent Apple Developer App fra App Store
 2. Åbn appen på din iPhone
 3. Tryk på Konto
 4. Tryk på Log ind
 5. Log ind med dit sædvanlige Apple ID
Du kan godt oprette udviklerkontoen gratis, men du kan i den gratis version ikke få support eller udgive applikationer til App Store. Dette kræver, at du får en betalt konto.

Sådan installerer du macOS beta på din Mac

Hvis du har en udviklerkonto hos Apple, kan du allerede få adgang til den nyeste beta version, som en af de første. Det er den beta version af macOS, der er beregnet til udviklere. Hvis du vil have adgang til den offentligt beta version, kommer den lidt senere. Når den offentlige beta bliver tilgængelig, vises den samtidig også på din Mac, hvis du blot har tilmeldt dig Apples beta program.

Vi anbefaler på ingen måde, at du downloader og installere beta udviklerversionen, hvis du ikke er udvikler. Men det er selvfølgelig dit valg.

Sådan gør du, hvis du kører macOS Ventura 13.4 eller en nyere version:
 1. Åbn Systemindstillinger på din Mac
 2. Vælg Generelle 
 3. Herefter vælges Softwareopdateringer
 4. Her finder du både Automatiske opdateringer og Betaopdateringer
 5. Klik på ved siden af betaopdateringer
 6. Slå betaopdateringer til
 7. Vælg den beta, du vil downloade
 8. Hvis din udviklerkonto er bundet til et andet Apple ID end dit sædvanlige, kan du ændre det her
 9. Klik på OK
 10. Nu vil din Mac søge efter opdateringer og til sidst vise Developer Beta som en opgradering Klik på Opgrader nu
Nu bliver din Mac opdateret til nyeste beta udviklerversion af macOS.

Sådan gør du, hvis du kører macOS Ventura 13.3 eller en tidligere version:
 1. Hvis du er tilmeldt udviklerprogrammet, skal du gå til Apples beta-downloadside
 2. Klik på Installer profil for at downloade det nye macOS Developer Beta Access Utility til din Mac
 3. Hvis du er tilmeldt som offentlig betatester, skal du downloade Hent hjælpeprogrammet til offentlig betaadgang til macOS
 4. Gå til Downloads på din Mac
 5. Klik på macOS Beta Access Utility for at åbne den
 6. Dobbeltklik på dmg-filen, og installationsprogrammet kører
 7. Når den nye macOS beta er installeret, kontrollerer Softwareopdatering, om der er nogen opdateringer Klik på Opdater, og den nyeste version downloades
 8. Du vil se en prompt om at installere den nyeste macOS beta
 9. Klik på Fortsæt
 10. Accepter
 11. Klik på Installer
Nu bliver din Mac opdateret til nyeste beta udviklerversion af macOS.

Når du har installeret den nyeste beta version af macOS på din computer og så er det bare om at gå i gang med at afprøve dette OS. Hvis du fortryder, at du har downloadet beta versionen af macOS til din Mac, er det heldigvis en handling, du godt kan fortryde igen.

Er macOS beta stabil?

En beta version vil alt andet lige altid være mere ustabil end den endelige version. Derfor kan vi kun fraråde at du installere en macOS beta på din Mac, hvis du er afhængig af den hver dag. Specielt i de tidlige dage af betaudviklingen, er det stor risiko forbundet. Hvis du vælger at installere en beta version af macOS på din computer anbefaler vi altid, at du foretager en fuld backup inden du går i gang.

Kan macOS beta opdateres til den endelige version?

Det korte svar er ja. Du vil være i stand til at installere den endelige version af macOS på udgivelsesdagen uden at skulle omformatere eller geninstallere.

Grunde til at fjerne macOS beta fra Mac

Der kan være mange grunde til, at du ,måske gerne vil fjerne en installeret macOS beta fra din Apple computer. Det kan være, at du ganske enkelt har fortrudt, at du har installeret beta versionen af macOS. Men det kan også være, at du er blevet utryg ved, at du har valgt at downloade og installere en ikke gennemprøvet version af din Apple computers styresystem. For installation af en beta version af macOS kan godt vise sig at give flere risici end fordele. Dette gør sig specielt gældende tidligt i betatestprocessen, hvor der er utrolig få tests og tilbagemeldinger på styresystemet. Hvis du synes, at installationen af den macOS beta, du har foretaget, giver mere besvær end det er værd, bør du fjerne denne igen.

Sådan fjerner du en macOS beta fra din Mac

Hvis du gerne vil af med den macOS beta, du har installeret og have din Mac tilbage til, hvordan den var før, kan du med fordel vælge at gendanne din Mac til fabriksindstillinger og herefter gendanne din Mac ud fra din seneste sikkerhedskopi.

Når din Mac er tilbage på den rette macOS version igen, kan du vælge at stoppe her og ikke gøre mere. Hvis du vælger det, er du stadig oprettet som bruger i Apple betaprogram. Det vil sige, at du altid igen kan vælge at downloade og prøve beta versioner af Apples styresystemer. 

Forlad betaprogrammet

Hvis du gerne vil forlade Apples betaprogram fuldstændig, kan du vælge at gøre dette nu. På den måde vil du ikke kunne se nogen betaopdateringer og du vil derfor heller ikke blive fristet til at installere dem igen. Du forlader betaprogrammet og fjerner din enhed fra macOS beta ved at logge på og derefter klikke på Forlad program.

Hvis du fortryder, når den næste macOS beta version kommer frem, kan du altid besøge Apple Beta Software Program-siden igen og tilmelde dig på ny.
Nyere Ældre